U trendu

Nova ministarka

„Gospođa ministarka“ spada u red najpoznatijih komada Branislava Nušića, a najčešće se postavlja na scenu u trenutku kada postoji glumica koja adekvatno može da odigra lik nesrećne srpske domaćice. Ovoga puta naslovna uloga pripala je Radmili Živković, a režije komada prihvatio se Jagoš Marković.

U novoj postavci „Gospođe ministarke“ na velikoj sceni beogradskog Narodnog pozorišta napravljene su velike dramaturške intervencije, za koje je zaslužan jedan od naših najpoznatijih teatrologa, Jovan Ćirilov, a promene su učinjene kako bi se što preciznije portretisao lik Živke ministarke unutar male, hermetične sredine u kojoj jedna dobrodušna i priprosta žena doživljava vrtoglavi uspon na društvenoj lestvici, da bi na kraju bila vraćena tamo odakle je i krenula, javno ponižena i ismejana pred licem čaršije zbog svoje lakomosti na vlast. Usled svoje nemoći da se promeni, Živka u jednom trenutku, uz mnogo suza i teških uzdaha, biva bukvalno razapeta između otmenosti kojoj teži i prostote koja izbija iz svakog njenog gesta.

Svojom novom režijom Jagoš Marković podseća publiku na poremećaje koji nastaju na liniji života usled iznenadnih i neočekivanih pomeranja među ljudima sputanim sitnim obzirima, pod ropstvom zastarelih običaja, čiju ličnost ispunjava malodušnost i duhovna nemoć – dva osnovna sastojka učmale, zaparložene sredine, rade i spremne da pojedinca vrednuje samo zbog jeftinog koristoljublja i ličnih interesa, a još spremnije da likuje nad brukom i sramotom onih koji su usled potresa izgubili ravnotežu pod nogama.

Pored Radmile Živković, koja se pojavljuje u ulozi Živane – Živke Popović, u predstavi igraju i fenomenalna Olga Odanović, u ulozi Dare, Aleksandar Srećković, u ulozi Čede, Boris Komnenić, Dušanka Stojanović, Ksenija Jovanović i ostatak mnogobrojnog ansambla Narodnog pozorišta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.