U trendu

Nova pozorišna sezona

Nova pozorišna sezona u Narodnom pozorištu u Beogradu započeta je premijerom drame Igora Bauersima „Norveška danas“, koja je nastala u koprodukciji našeg nacionalnog teatra i Slovenskog narodnog gledališča iz Maribora. To, međutim, nije jedini uspeh kojim Narodno pozorište može da se pohvali.

Ovih dana je predstava „Tišina treznih“, koja se igra na redovnom repertoaru scene Peti sprat u Narodnom pozorištu, osvojila nagradu na gostovanju u Budimpešti, pokazavši izuzetan umetnički nivo u maštovitoj scenskoj postavci rediteljke i glumice Kinge Mezei. Operska sezona ne zaostaje za dramskom – započeta je operom „Evgenije Onjegin“, a baletska „Labudovim jezerom“. Sve to pokazuje da će se uz maštu i marljivost i dalje dolaziti do kvaliteta u sva tri ansambla koja rade punom parom.

Narodno pozorište je, inače, postalo član evropske umetniče porodice, pa je tako u toku ove godine predviđeno još nekoliko koprodukcija. Uz saradnju sa Mariborom („Norveška danas“), planirana je i saradnja sa tri belgijska teatra. Reč je o predstavi „Rupe“ (režija Loran Vanson), koji se bavi raseljenim licima s prostora bivše SFRJ u kojoj, pored ostalih, igraju Esma Redžepova i Mirjana Joković, koja već godinama živi i radi u inostranstvu. Treća saradnja vezuje se za Makedonski narodni teatar i zajednički rad na operi „Boris Godunov“.

Pored koprodukcija, predviđeno je i postavljanje klasičnih dela dramske literature autora kao što su Dostojevski, Šekspir, Bora Stanković, ali se predviđa i postavljanje komada savremenih pisaca kao što su Siniša Kovačević i Petar Handke. Jedan od kurioziteta svakako će biti i balet „Ko to tamo peva“ (prema poznatom filmu proglašenom za najbolje domaće filmsko ostvarenje u prošlom veku) po genijalnoj muzici Vojislava Vokija Kostića čije probe su uveliko u toku.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.