U trendu

Novi filmovi srpskih reditelja dobili podršku u Hrvatskoj

ZAGREB – Na šestoj sednici Hrvatskog audiovizualnog veća (HAVC) iz Zagreba, održanoj onlajn u trećem sazivu, doneta je odluka o dodeli sredstava za podršku srpskim filmovima u nastajanju – „Lost Country“ Vladimira Perišića i „Upload Memories“ Igora M. Toholja.

U pitanju su ostvarenja sa manjinskim hrvatskim udelom, a podrška HAVC je doneta u sektoru filmskih koprodukcija.

Prema rečima reditelja Perišića, film “Lost Country” istražuje čulno, emocionalno i političko odrastanje glavnog junaka Stefana koji se nalazi u situaciji da bira između vernosti porodici i sopstvenih uverenja.

Kroz portrete tri generacije jedne porodice, film je ujedno priča o istorijskoj i političkoj transformaciji jugoslovenskog drustva.

Projekat je ranije podržan i na konkursu Filmskog centra Srbije (FCS), a nastaje u koprodukciji kuća “Trilema” (Srbija), “KinoElektron” (Francuska) i “Kinorama” (Hrvatska). Prethodni autorski film reditelja “Ordinary People” bio je nagrađivan na mnogim domaćim i inostranim festivalima, a i ovaj put Perišić sarađuje sa scenaristkinjom Alis Vinokur, koja je pisala i scenario zapaženog filma “Mustang”, i režirala naslove “Disorder” i “Proxima”.

Kako stoji u obrazloženju HAVC-a, “Uploaded memories” kao kratak eksperimentalni film, sastavljen je od niza kadrova koji su automatizovani kompjuterski generisanim algoritmom koji pravi njihov poredak.

Reč je o digitalizovanim kadrovima “Super 8” kao lična arhiva autora Toholja, koji kroz manipulaciju privatnih snimaka, reinterpretira proces sećanja.

On postavlja pitanje da li je moguće napraviti mašinu koja može da virtuelno rekonstruiše proces sećanja.

Krajnji rezultat je veoma začudna, nostalgična, mešavina kadrova koja u kombinaciji sa zvučnom slikom deluje upravo kao sećanje koje se seli na filmsko platno.

I ovaj projekat je koprodukcija između Srbije i Hrvatske – preko “Zero produkcije” iz Beograda i “F. F. Produkcije” iz Zagreba.

Takođe, i “Uploaded memories” je u julu ove godine podržan na konkursu FCS. HAVC je ovom projektu odobrio podršku u iznosu od 35 hiljada kuna, dok je projekat novog filma Vladimira Perišića dobio 550 hiljada kuna.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.