U trendu

Novi filmski festival „Lake Dance Palić“ od 25. oktobra u bioskopu Abazija

SUBOTICA – Prvo izdanje tek osnovanog Festivala nezavisnog američkog filma pod nazivom „Lake Dance Palić“, biće održano od 25. do 27. oktobra u bioskopu Abazija na Palićkom jezeru.

Novi filmski festival PAIFF (Palic American Independent Film Festival) tokom tri dana pružiće publici presek aktuelnih tokova i tendencija u savremenom američkom art filmu, koji poslednjih godina privlači veliku pažnju svetske kritike i publike.

Dakle, reč je o manjim, nezavisnim projektima, koji ne pripadaju mejnstrim pravcu američkog filma, odnosno komercijalnoj struji Holivuda sa visokobudžetnim produkcijama.

Festival otvaraju poznati filmovi „Ljubav“ (Love) i „Grad“ (The City) Vladana Nikolića, srpskog autora koji živi i radi u Njujorku.

Zbog situacije sa pandemijom, autor filma nije u mogućnosti da gostuje na festivalu, ali će na otvaranju programa biti prisutan online.

Tako će predstavnici festivala, kao i publika, imati prilike da razgovaraju sa njim o američkom nezavisnom filmu.

Na prvom „Lake Dance“ festivalu biće emitovana srpska premijera ostvarenja „Brighton 4th“ čiju režiju potpisuje Levan Koguashvili. Film je bio pobednik „Tribeca festivala“ u Njujorku, koji je osnovao Robert De Niro.

Producent Miroslav Mogorović kao direktor novog festivala smatra da je jasno odakle motivacija da se napravi festival nezavisnog američkog filma ako se analizira festivalska ponuda na Paliću.

„Publika na Paliću i Subotici ima istančan ukus, što pokazuje i Festival Evropskog Filma Palić i mnogi drugi filmski festivali i revije. Lake Dance je festival koji će upotpuniti filmsku i kulturnu ponudu i nastaviti da neguje filmsku publiku“, rekao je Mogorović, inače programski direktor tradicionalnog Festivala evropskog filma (FEF) na Paliću.

Umetnički direktor PAIFF Lake Dance je Nikolaj Nikitin, dugogodišnji selektor FEF Palić, što publici garantuje kvalitetan izbor filmova.

Festival će tako doneti selekciju reditelja koji snimaju kratkometražne i dugometražne filmove.

Manifestacija predstavlja filmsku ponudu koja često nije praćena marketinškim kampanjama, niti je široko vidljiva na televiziji i u redovnoj ponudi većine filmskih platformi, ali opet izaziva veliku pažnju gledalaca i stručne javnosti širom sveta.

Program će predstaviti uvid u nove teme i umetničke forme svetski poznatih autora nezavisnog filma i savremene tokove u kinematografiji.

Festival će se održavati u bioskopu Abazija na Paliću, a publika širom Srbije moći će deo programa da prati i onlajn, na filmskoj platformi „Moj OFF“.

Program festivala biće objavljen narednih dana na društvenim mrežama festivala i bioskopa Abazija.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.