U trendu

Novi filmski festival od 29. do 31. jula na Rudniku

RUDNIK – Prvi međunarodni filmski festival „Otvoreni predeli – Festival inovativnog filma Rudnik“ biće održan od 29. do 31. jula u Domu kulture „Vojislav Ilić“ u Rudniku.

„Manifestacija je posvećena je prikazivanju i promovisanju hrabrih i nekonvencionalnih kratkih i srednjemetražnih (do 50 minuta) dokumentarnih, eksperimentalnih i hibridnih filmskih formi, kao i njihovih autorki i autora“, saopštili su danas organizatori festivala.

Kako je najavljeno, filmovi će se nadmetati u okviru objedinjenog takmičarskog programa za glavnu nagradu festivala „Zapis“ i Specijalnu pohvalu koje dodeljuje tročlani žiri u kome su srpski i regionalni dokumentaristi.

Umetnički direktor festivala i selektor Aron Sekelj naveo je da je koncept „Otvorenih predela“ spojen sa osobenošću mesta održavanja, a publici je ponuđen „potpuno nov i unikatan program“.

„Odlučili smo se da fokus bude na filmovima koji se na različite načine bave pitanjima i temama prostora, prostornosti, ljudske okoline i odnosu čoveka prema svom okruženju“, rekao je Sekelj.

Prema njegovim rečima, izbor je pao na 18 filmova iz svih delova sveta, od kojih će 15 imati svoje domaće premijere na festivalu, uz tri filma iz savremene srpske produkcije.

„Otvoreni predeli“ imaće i specijalnu projekciju i prezentaciju odabranih filmova mladih autora iz Srbije i regiona, nastalih u okviru radionice francuske škole dokumentarnog filma „Atelje Varan“ iz Beograda, kao i masterklas Marka Grbe Singa, umetničkog direktora festivala Beldoks, saopštio je festival.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.