U trendu

Nov insekt pronađen u Srbiji, nazvan po Đokoviću

BEOGRAD – Novootkrivena vrsta insekta u Srbiji dobila je odnedavno ime po našem proslavljenom teniseru Novaku Đokoviću zahvaljujući stručnom timu istraživača u kome su Nikola Vesović, Srećko Ćurčić i Dragan Pavićević.

Naučni saradnik Biološkog fakulteta u Beogradu Vesović rekao je danas Tanjugu da se radi o insektu koji je pronađen u podzemnoj jami kod sela Gornja Košlja kod Ljubovije, u Zapadnoj Srbiji.

Prema njegovim rečima, u pitanju je specijalizovani podzemni tvrdokrilac iz porodice trčuljaka, predator koji se hrani sitnim beskičmenjacima svom okruženju.

„Specifičan je pošto je zbog života u večitom mraku izgubio oči i zbog nedostatka svetlosti pigmentacija je prilično redukovana“, istakao je Vesović.

Insekt pripada rodu Duvalius koji ima veći broj vrsta u Evropi i šire, a nova se zove – Duvalius Đokovici.

Pošto su u više navrata pronalažene jedinke, poslednje krajem 2019. godine, materijal je konačno obrađen početkom 2022. i detaljnim poređenjima profesor Biološkog fakulteta Ćurčić, entomolog Pavićević i Vesović su ustanovili da imaju nešto novo.

O novootkrivenom insektu je napisan i nedavno objavljen naučni rad u istaknutom časopisu „Annales Zoologici Fennici“, koji je prošao neophodne recenzije, i Vesović ističe da je sada Duvalius Đokovici „relevantna naučna vrednost“.

„Predložio sam da vrstu nazovemo po Dhjokoviću. To je čovek koji je mnogo učinio za ovu zemlju. Osećamo potrebu na ovaj način, na koji mi možemo, da mu se odužimo“, rekao je Vesović.

Posmatrajući kako osvaja gren slemove od svoje srednje škole i nakon sticanja doktorata, Vesović ističe da smatra da je Đoković „jedan od najboljih svih vremena“.
Vesović je rekao da su za sada naišli na pozitivne reakcije okoline na imenovanje insekta i ističe da „poslednjih decenija naučnici često daju ime novim vrstama po nekoj poznatoj ličnosti“.

Upitan da li su prethodno kontaktirali Đoković oko imenovanja insekta, Vesović je rekao da je jutros na instagramu objavio sliku i tagovao tenisera.
„Nadam se da će videti. Zoološka nomenklatura podrazumeva da imamo pravo davanja imena po nekom. Nije ni potrebno da ga pitamo, ali mislim da se ni neće ljutiti“, rekao je Vesović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar