U trendu

Novi prateći program Bitefa počinje 12. septembra

Novi prateći program Bitefa, pod nazivom Bitef zona, biće održan od 12. do 24. septembra na Skveru Mire Trailović, u produkciji Bitef teatra, a svi programi biće besplatni.

Bitef zona u pilot izdanju svojim sadržajima prati slogan 49. Bitefa – Uspomeni Jovana Ćirilova, ali želi i da podseti na koosnivača i koselektora festivala, legendarnu Miru Trailović, kažu autorka projekta Vesna Bogunović i koautorka Jelena Stojanović.

Cilj je oživljavanje tog skvera, kao održivog javnog mesta grada koji treba da deluje u međuzavisnosti sa funkcionalnim karakteristikama i kulturnim kontekstom u kome se nalazi.

Na inicijativu Mire Trailović osnovan je 1989. Bitef teatar, sa konceptom da se scenski prostor tog pozorišta prostire unutar, ali i van zidova zgrade – na tadašnjem trgu, a danas skveru koji nosi njeno ime.

Sada Bitef zona, negujući kulturni identitet i promovišući različitosti kroz prisustvo kulture, umetnosti i aktivno učešće zajednice, želi da istakne neophodnost, značaj i doprinos građana za oblikovanje budućnosti našeg grada i njegove urbane kulture.

Trg koji ukršta, susreće, dovodi i odvodi ljude, tematski postavlja u fokus zajednice oko njega, sadržajima koji se tiču programskih potencijala, kao i onih estetskih i kulturoloških, prostornih i perceptivnih, koji u značajnoj meri određuju identitet mesta.

Bitef zona se bavi Skverom i kao jednim od platoa gradskog tkiva Beograda u smislu mogućeg uspo­stavljanja mreže otvorenih javnih prostora, potencijalnih lokacija – nosilaca kulturnih sadržaja i događaja na otvorenom.

Autorke dodaju da Bitef zona istražuje, mapira, proizvodi i uključuje različite kulturno-umetničke sadržaje koji se dešavaju pod otvorenim nebom ispred teatra koji je osnovala Mira Trailović.

U osnovi projekta je produkcija, prezentacija, prezervacija, promocija, konzumacija, edukativna i druga komunikacija i interakcija kulturnih i umetničkih sadržaja i formi Bitef teatra, lokalne zajednice i Grada Beograda.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar