U trendu

Novi prostor za 4.000 umetničkih dela naivnih stvaralaca SRB

JAGODINA – U Jagodini je u toku rekonstrukcija i sanacija zgarde Muzeja naivne i marginalne umetnosti (MNMU), izgrađene 1929. godine, i izgradnja ankesa, novog prostora za više od 4.000 umetničkih dela naivnih stvaralac iz Srbije i više od 30 zemalja sveta, koje čuva ova ustanova.

„Ovu vrlo značajnu kapitalnu investiciju za Jagodinu i Srbiju, finansira Vlada Srbije, Ministarstvo kulture i informisanja“, rečeno je danas Tanjugu u MNMU, ustanovi kulture od nacionalnog značaja.

Radove na rekonstrukciji, izvodi firma „Elkoms“ iz Beograda a počeli su u oktobru prošle godine, i odvijaju se u tri faze: izgradnja aneksa sa novim depoom i proširenim galerijskim prostorom, sanacija i adaptacija postojeće zgrade MNMU i uređenje prostora parcele MNMU i eneterijera stalne postavke i ostalih prostora.

Sadašnja zgrada MNMU, zbog svoje osobenosti, proglašena je 1988. godine spomenikom kulture i svojevrsni je hram umetnosti samoukih vizionara, ističu rukovodioci i kustosi.

„U okviru postojećeg objekta MNMU, projektovane intervencije podrazumevaju zadržavane osnovne namene i funkcije, uvećanje izložbenog prostora, obezbeđivanje inkluzivnosto i osavremenjavanje stalne muzejske postavke, uz više mogućnosti posetiocima i bolje radne uslove“, kažu u ovoj ustanovi.

Napominju da se dogradnjom aneksa obezbeđuje novi kvalitetan i potreban prostor za „galerijsku ekspoziciju posebnih programa, uz prezentaciju monumantalnih skulptura iz zbirke MNMU. Čitav prostor postojećeg objekta i aneksa biće dostupan na svim nivoima i invalidnim osobama“.

Kada je reč o uređenju parcele, u MNMU objašnjsvju, da to podrazumeva „definisanje popločanih i dekorativnih zelenih površina, uređenje parkinga i pristupnih kolskih i pešačkih rampi“.

Takođe, to podrazumeva i delimičnu rekonstrukciju prvobitne ograde od kovanog gvožđa ali i otvaranje novih mogućnosti na novom platou između postojećeg objekta i novog aneksa, sa pogledom na monumentalne skuplpture i zelenilo gradskog parka.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.