U trendu

Novi prostor za 60. rođendan „Ateljea 61“

NOVI SAD – Ustanova za izradu tapiserija „Atelje 61“ u Novom Sadu, koja ove godine obeležava šest decenija postojanja, dobila je novi galerijski i kancelarijski prostor na Petrovaradinskoj tvrđavi.

Adaptacija 211 kvadratnih metara novog prostora „Ateljea 61“ u kojem na Petrovaradinskoj tvrđavi nastaju unikatne tapiserije koštala je 5,9 miliona dinara, a sredstva je obezbedio Grad Novi Sad.

Tako su prvi put su posle 60 godina prošireni kapaciteti ove ustanove od izuzetne važnosti za Novi Sad. Gradonačelnik Novog Sada podsetio je i da se mnogi pokloni partnerima i važnim gostima u Gradskoj kući potekli upravo iz ovog ateljea.

„Ovo je ustanova koja postoji šest decenija i pravi fantastične rukotvorine i umetničke radove. Video sam da rade i tapiserije kao pripremu za projekat ‘Novi Sad – evropska prestonica kulture 2022’ i ovo jeste duh Novog Sada. Ideju da prostor koji je nekada pripadao Arhivu Novog Sada, a ostao je neiskorišćen, ustupimo ‘Ateljeu 61’ svi smo podržali, a ja se nadam i da će odbornici gradske skupštine usvojiti predlog da im dodele novembarsku povelju“, rekao je Miloš Vučević.

Predstavnicima Grada u ime zaposlenih zahvalio je direktor Ustanove „Atelje 61“ Zoran Bulatović koji je istakao značaj novog prostora za prezentaciju njihovog rada publici.

„Posle dugo godina dobili smoreprezentativni u delu Duge kasarne, mogućnost da pokažemo ono što baštinimo 60 godina. Naše tapiserije najvećim delom ostaju ovde u izložbenom prostoru, ali radimo i komercijalno. Za izradu jedne rukotvorine treba od dva i po meseca, do godinu dana, i mi smo zaradili preko dva i po miliona dinara od prodaje uglavnom na inostranom tržistu gde kvadrat tapiserije košta i do 1000 evra“, rekao je Bulatović.

Gradonačelnik Vučević najavio je i da sa gradskom upravom za imovinu lokalna samouprava radi i na rešavanju pitanja poslovnog prostora na Petrovaradinskoj tvrđavi.

„Ne odnosimo se svi jednako prema Petrovaradinskoj tvrđavi. Uverili smo se da su neki prostori koji treba da budu galerijski ili umetnički zloupotrebljeni i pretvoreni u ugostiteljske. To ćemo sve da proverimo jer imamo dobru nameru da obezbedimo prostor zap rave umetnike“, poručio je Vučević.

Gradonačelnik Novog Sada istakao je i da će se ulagati u sređivanje Petrovaradinske tvrđave, a d aće biti nastavljeno i uređenje podgrađa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.