U trendu

Novi roman Milete Prodanovića

Novi roman Milete Prodanovića „Eliša u zemlji svetskih šarana“ priča je o modernoj Alisi u zemlji brutalnih lica, bede, birokratije i mafije. Prodanovićeva Eliša je savremena umetnica i mirotvorac, iz Amerike pada na imaginarnu Srbiju i pokušava da nam otkrije rupu na saksiji, ali za veliki novac.

Ova pitka i ritmična priča premeštena je, na nivou građe, na neki imaginarni Istok, u neke izmišljene kavkaske zemlje. Ipak, priča se događa u naše vreme i svako ko bude pročitao knjigu videće da je to stereotip jedne tranzicione zemlje.

I tako opet dobijamo priču o tome kako smo mi ovde zabrljali šta smo zabrljali, dok sa druge strane stoje legije spasilaca koji pokušavaju da nam objasne kako čovek hoda na dve noge. Prodanovića su ti stereotipi uvek zanimali, kao i licemerje u komunikaciji koje svako od nas oseća. U svom romanu on predstavlja jednu zemlju za koju se pretpostavlja da postoji i koja je divljačka jer u njoj bukte plemenski ratovi, tranzicija, mafija. Pisac se zapitao gde je sada to igralište, gde je moguće zamisliti jednog novog grofa Drakulu koji će istovremeno biti i vlasnik mobilnog telefona i zver koja uništava sve ispred sebe. Ranije je, iz vizure zapadne civilizacije, takav čovek mogao da postoji samo na Balkanu. Prodanović svojom knjigom postavlja pitanje da li je još uvek tako.

Odgovor ostaje negde između. Istina je, naravno, da postoji primetna potreba da se ne govori direktno o našem vremenu i prostoru, te se priča zato događa u nekoj okolini, negde u blizini Kavkaza. Međutim, rat koji se tamo događa sukob je između plodne ravnice i krševitog brda zbog nezamislivih, nebitnih razloga. Tako simptomatično za sve sukobe, pa i one koji su se zbivali kod nas. Nova knjiga Milete Prodanovića govori o nemogućnosti komunikacije kao i o njenom fingiranju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.