U trendu

Novi roman Sali Runi u prodaji od 29. septembra

BEOGRAD – Novi roman irske književnice Sali Runi “Bajni svete, gde si ti“ u izdanju Geopoetike naći će se u prodaji od 29. septembra, saopšteno je danas iz te izdavačke kuće.

U fokusu trećeg romana Sali Runi je prijateljstvo između mlade književnice Alis koja se nakon sloma kojem je u velikoj meri doprineo njen iznenadni i veliki uspeh povukla da živi u malo mesto na obali, i urednice u književnom magazinu iz Dablina, Ajlin.

Njihove ljubavne veze, Alisina sa Feliksom, radnikom u lokalnom skladištu, i Ajlinina sa Sajmonom, prijateljem iz detinjstva, prepune su uspona i padova, strasti i očaja, nežnosti i uvreda, potpune bliskosti i nerazumevanja.

Alis i Ajlin, obe u ranim tridesetim, razmenjuju duge mejlove u kojima se dotiču najrazličitijih tema, pišu o klimatskim promenama, političkoj krizi, propasti kasnog bronzanog doba, istoriji pisma, izrabljivanju radnika, ali i tome šta je lepota danas, kao i o svom ambivalentnom odnosu prema majčinstvu.

“Način na koji je Sali Runi kreirala i njihovu prepisku i ceo roman pokazuje njeno duboko razumevanje toga kako se danas ljudi osećaju, te kako razmišljaju i govore rastrzani između zabrinutosti zbog globalne katastrofe i ličnih, intimnih problema, a formirajući svoje stavove istovremeno i na osnovu neproverenih informacija sa interneta i na osnovu ozbiljnih analiza, promišljanja i političke osvešćenosti“, navode predstavnici Geopoetike.

Kod Sali Runi intimno i ideološko neraskidivo su povezani i nijedan prijateljski ni ljubavni odnos ne može se razumeti bez osvrta na socijalni kontekst, a ovaj roman, po rečima predstavnika Geopoetike, slavi i brani umetnost i estetski doživljaj, jer kako Sali Runi piše: „Želim da živim u zemlji u kojoj se stvara umetnost iako se sve okolo raspada. To daje smisao mom životu“.

Runi je kao pisac debitovala romanom “Razgovori sa prijateljima“ (2017), a potom je objavila i “Normalne ljude“ (2018), delo za koje je dobila dve nagrade.

Roman “Normalni ljudi“ imao je svoju televizijsku adaptaciju koja je dobila veoma pozitivne kritike, a 2022. godine se očekuje i ekranizacija “Razgovora sa prijateljima“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.