U trendu

Novi Sad – Evropska prestonica kulture postaje Grad stripa

NOVI SAD – Na prostoru novosadskog Distrikta, zainteresovane posetioce očekuje srpski strip kroz tri veka, pozorišna adaptacija čuvene strip heroine, zatim prvi put strip na tapiseriji i najznačajnija konferencija o stripu u regionu kao poslednji luk Evropske prestonice kulture „Druga? Evropa“ koja Novi Sad pretvara u jedinstveni Grad Stripa od 21. do 30. oktobra.

Kroz bogatu i dinamičnu istoriju srpskog stripa, od korena vizuelnog pripovedanja u srpskoj kulturi do modernog oblika, posetioce će voditi izložba „Od Nevena do Betmena“.

Vizuelna šetnja od epske poezije, narodnih priča, naučne fantastike, strave i užasa, superheroja, melodrame, biografskih romana, istorijskih događaja i komedije sve do apstraktnog, filozofskog i eksperimentalnog stripa, biće dostupna posetiocima od 21. oktobra do 22. novembra u Distriktu u prostoru Radionice.

Otvaranje izložbe zakazano je za 20. oktobar u 22 časa.

Prvi put povezujući strip crtače i tkalje, jedinstvena ustanova na ovim prostorima koja neguje umetničku tapiseriju „Atelje 61″, predstaviće se publici izložbom „Heroji svakodnevice“.

Sama postavka obuhvata devet radova većih dimenzija prilagođenih standardima tapiserije.

Na izložbi, koja se otvara 21. oktobra u 19 časova i traje do 21. novembra u Distriktu u prostoru Radionice, biće predstavljeni umetnici iz Hrvatske, Crne Gore i Srbije.

Strip heroina Cat Claw, nastala iz pera Baneta Kerca, prelazi sa papira na scenu Pozorišta mladih i to pod rediteljskom palicom čuvenog holandskog reditelja Majkla Helmerhorsta.

Premijera pozorišne adaptacije u digitalnoj scenografiji zakazana je za 22. oktobar u 19.30 časova, a ponovna izvođenja predstave održaće se 23. i 24. oktobra.

Ulaznice za predstavu mogu se kupiti na blagajni Pozorišta mladih.

Najznačajnija strip konferencija u regionu „Strip, nasleđe i savremena umetnost“, u okviru međunarodnog projekta „Remix Comix – stripovi za nasleđe“, finansiranog od strane Kreativne Evrope, u novosadskom Distriktu, od 28. do 30. oktobra, biće održana najznačajnija strip konferencija u regionu „Strip, nasleđe i savremena umetnost“. Konferencija donosi niz predavanja, radionica, seminara i razgovora o tome kako stripovi mogu doprineti inkluziji evropske baštine u različitim kontekstima – u javnim prostorima, muzejima, na ulicama i u medijima. Na samom otvaranju konferencije, prisutnima će se obratiti poznata austrijska strip autorka Uli Lust.

Prezentacije i radionice tokom konferencije će voditi poznati svetski autori i autorke kao što su Akinori Oiši iz Japana, Alekandar Zograf iz Srbije, DŽanan Marašligil iz Turske, Boris Stanić iz Srbije, „Kuš!“ kolektiv iz Letonije, naučni istraživači iz Holandije Jasko Horsman i Matia Piters, umetnički kritičar Kanan Marašligili, urednica platforme za vizuelno novinarstvo „Drawing the Times“, Eva Hilhorst, kao i dramski umetnici i performeri Karolina Spaić i Sebo Baker, zatim urednik strip magazina Roel Denen iz Belgije i brojni drugi.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar