U trendu

Novi srpski filmovi na festivalu u Portugaliji

BEOGRAD – Novi domaći dokumentarni i kratki igrani filmovi „Ivana Grozna“ i „Matura“ učestvovaće od 24. do 28. marta na 4. Međunarodnom filmskom festivalu “BEAST” u gradu Porto, u Portugaliji, dok će dokumentarac “Flašaroši” biti na programu “Docu Rough Cut Boutique” na Sarajevo Film Festivalu onlajn od ponedeljka, 22. marta, stoji na sajtu Filmskog centra Srbije.
Filmska smotra u Portugaliji posvećena je filmovima koji dolaze iz postkomunističkih regiona – Balkana i Baltika i prati kinematografije 21 države upravo sa tih prostora.

Ovogodišnje izdanje otvoriće rumunsko-srpska koprodukcija, dugometražni igrano-dokumentarni film “Ivana Grozna” po scenariju i u režiji Ivane Mladenović, nastao zahvaljujući podršci Filmskog centra Srbije.
U zvaničnom takmičarskom programu “Istočni talas” (East Wave), gde se prikazuju kratkometražna i srednjemetražna ostvarenja, u selekciji je kratki igrani film “Matura” u režiji mladog autora Gvozdena Ilića.

Odabrani su i projekti dokumentarnih filmova koji će učestvovati u ovogodišnjem izdanju programa “Docu Rough Cut Boutique” Sarajevo Film Festivala, a prvi modul će biti održan u onlajn formatu u naredni ponedeljak, 22. marta.
Izabrano je ukupno pet projekata, a među njima je i razvoj filmskog dela „Flašaroši“ (Bottlemen), srpsko-slovenačka koprodukcija, u režiji Nemanje Vojinovića, koji sa Marijom Stojnić i producira ovaj film.
Montažer će biti Dragan von Petrović, a film nastaje ispred producentske kuće “Rt dobre nade”, i koproducenti su Viva Videnović (“Urgh!”, Slovenija) i kompanija “Set Sail Films” (Srbija).
Ovaj projekat je razvijan u sklopu programa obuke “Ex Oriente” 2018/2019, a u avgustu 2019. godine nagrađen je na marketu “EastDoc Platform” u Pragu, gde je dobio nagradu “DokLepizig Preview”.
U tom programu su i drugi zanimljivi projekti koji će se razvijati u procesu nastajanja – “Atonal Glow” kompletnog autora Aleksandra Koridzea iz Gruzije, koji potpisuje režiju, montažu i scenario, “Cent’Anni” Maje Prelog u koprodukciji Slovenije, Poljske I Italije.
Izabran je i projekat “Lekcije moga oca” Dalije Dozet, producenta Dane Budisavljević, ispred kuće “Hulahop” i “Decembar” iz Hrvatske i Slovenije, kao i budući film – bugarsko ostvarenje “Za tebe nema mesta u našem gradu” Nikolaja Stefanova.
Program “Docu Rough Cut Boutique” je osnovala Kreativna Evropa MEDIA, kao deo kulturne filmske platforme Evropske unije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.