U trendu

Novi zakon o obnovi kulturnog nasleđa Sremskih Karlovaca

BEOGRAD – Odbor za kulturu i informisanje Skupštine Srbije danas je u načelu prihvatio Predlog zakona o obnovi kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanju razvoja Sremskih Karlovaca, koji je podnela Skupština Vojvodine.

Obrazlažući predlog pokrajinski je premijer Igor Mirović kazao da je neophodno da se novim zakonom regulišu osnovi za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa Karlovaca, a s obzirom da je prethodni zakon donet pre 30 godina, te da novi treba da bude u skladu sa sistemskim zakonima koji uređuju oblast kulture, kulturnih dobara, planiranja, izgradnje i zaštite životne sredine.

„Ovim zakonom utvrđuju se opšti uslovi za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i za podsticanje razvoja na teritoriji opštine Sremski Karlovci, kao i druga pitanja od značaja za obnovu kulturno-istorijskog nasleđa i podsticanje razvoja Sremskih Karlovaca“, rekao je Mirović.

On je pojasnio da se obnovom kulturno-istorijskog nasleđa Sremskih Karlovaca smatraju istraživanje, sanacija, konzervacija, restauracija, revitalizacija, prezentacija i korišćenje kulturno-istorijskog nasleđa, potom zaštita, uređenje i unapređivanje prirodnih dobara i životne sredine, komunalno opremanje, odnosno obnova i izgradnja prateće infrastrukture, s ciljem održivog razvoja lokalne zajednice.

Predlogom je predviđeno i obrazovanje odbora za obnovu i razvoj Sremskih Karlovaca, na čijem čelu će se naći resorni ministar, dok će njegov zamenik biti pokrajinski premijer.

Na sednici Odbora podnet je i jedan amandman na Predlog tog zakona.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar