U trendu

Novom Sadu nagrada za najuspešnije prestonice kulture

NOVI SAD – Posle priznanja za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je dobio i nagradu „Melina Merkuri“, koja se dodeljuje najuspešnijim Evropskim prestonicama kulture, saopšteno je danas iz Fondacije „Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022“.

Panel eksperata Evropske komisije 2019. godine ocenio je Novi Sad kao jednu od najboljih Evropskih prestonica kulture u pripremnoj fazi i sada je, nakon trećeg kontrolnog izveštaja, dao preporuku da „Srpska Atina“ dobije ovo prestižno priznanje.

„Program i njegova evropska dimenzija veoma su snažni i zaključujemo da tim dobro razume koncept Evropske prestonice kulture. Sa zadovoljstvom izdvajamo veliki broj međunarodnih saradnji u okviru programa i izuzetan trud za razvoj publike“, navodi se u izveštaju stručnjaka Evropske komisije.

Komisija zaključuje da će se u narednom periodu nastaviti sa započetim procesima na stvaranju trajnih legata koji će ostati Novom Sadu i nakon godine titule, kao i negovanjem izgrađenih mostova između umetnika i građana.

Dobijanjem nagrade „Melina Merkuri“ i Nagrade za najbolji evropski trend brend u oblasti kulture, Novi Sad je postao jedina Evropska prestonica kulture do sada sa dve prestižne evropske nagrade i pre titularne godine.

Po rečima predstavnika Fondacije, „kroz pozitivne ocene tri različita žirija evropskih eksperata, „Srpska Atina“ je u prethodnih pet godina potvrdila svoj kvalitet u uključivanju lokalne scene i građana, razvoju i međusobnom povezivanju ustanova kulture i vaninstitucionalne scene, decentralizaciji kulture, podizanju produkcijskih i programskih kapaciteta, ali i otvaranju i obnavljanju novih prostora.“

Zahvaljujući tome, Novom Sadu posle 2022. godine, pored evropski renomiranih programskih legata – Dočeka i Kaleidoskopa kulture – ostaje i pet obnovljenih središta kulture: Podgrađe Petrovaradinske tvrđave, Almaški kraj, centar grada sa Pozorišnim trgom, Distrikt na prostoru Velikog Limana i mreža kulturnih stanica širom grada.

Nagrada „Melina Merkuri“, nazvana po glumici i nekadašnjoj grčkoj ministarki kulture, smatra se najzaslužnijom za pokretanje projekta „Evropska prestonica kulture.“

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar