U trendu

Novosti: Tajno glasanje u SANU, podrška za trojicu kandidata

BEOGRAD – Od šest kandidata za potencijalne dopisne članove Odeljenja za jezik i književnost SANU većinsku podršku su dobila trojica na, kako pišu „Novosti“, trajnom glasanju koje je održano u utorak.

Kako navode, podršku su dobili književni teoretičar i profesor Miodrag Loma (1957), književnik, kritičar i profesor Mihajlo Pantić (1957) i književni istoricar, kriticar i profesor Milivoj Nenin (1956).

Bez dovoljno glasova, kako dodaje list, ostali su pisac Milovan Vitezović, koga je predložilo Filozofsko društvo Srbije, slavista Kornelija Ičin i rusista Mihailo Fejsa.

Trojicu odabranih predložili su, pre mesec dana, članovi Odeljenja za jezik i književnost, dok su drugo troje kandidovale institucije van SANU.

„Novosti“ prenose, pozivajući se na nezvanične informacije, da je na jucerašnjoj sednici od 17 članova Odeljenja bilo prisutno i glasalo 14, dok su troje iz opravdanih razloga bili odsutni, Nada Milošević Đorđević, Dragoslav Mihailović i Milovan Danojlić.

O kandidatima su se izjašnjavali Matija Bećković, Zlata Bojović, Miro Vuksanović, Jasmina Grković Mejdžor, Dušan Kovačević, Aleksandar Loma, Goran Petrović, Predrag Piper, LJubomir Simović, Milosav Tešić, Slobodan Grubačić, Jovan Delić, Zoran Paunović i LJubinko Radenković.

Trojica odabranih moraće da prođu još jedan krug glasanja, na skupštini SANU 4. novembra, kada će glasati akademici iz svih osam odeljenja.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.