U trendu

NP i Opera iz Alžira potpisali Sporazum o saradnji

BEOGRAD – Vršilac dužnosti upravnika Narodnog pozorišta Ivana Vujić i direktor Nacionalne opere iz Alžira Nur Edin Saudi potpisali su danas u Beogradu Sporazum o saradnji između dve institucije, u prisustvu ambasadora Alžira u Srbiji Abdelhamida Šebšuba.

Sporazum podrazumeva koprodukcije, razmene predstava, ansambala i solista, kao i međusobnu tehničku pomoć i saradnju.

„Potpisivanje Sporazuma o saradnji sa Operom grada Alžira smatramo neobično važnim za razvoj srpske opere i baleta koji će imati jedan izuzetan prijateljski prostor. S druge strane naši prijatelji iz Alžira će sa svojim ansamblima, orkestrima i solistima biti dobrodošli na scanama Narodnog pozorišta u Beogradu“, rekla je Vujić.

Saudi je kazao da je počastvovan i veoma ponosan što je u prilici da potpiše prvi protokol o saradnji Nacionalne opere Alžira sa Narodnim pozorištem u Beogradu.

„Nadam se da će ova saradnja imati pozitivne efekte na alžirsku Operu, koja je mlada institucija i ima tri ansambla – simfonijski, baletski i ansambl tradicionalne muzike“, istakao je Edin Saudi.

On je rekao da sa nestrpljenjem očekuje da vidi reakcije srpske publike na tradicionalne plesove i muziku Alžira koje će predstaviti i pozvao Vujić da poseti Alžir od septembra.

Vujić je poklonila Saudiju snimke predstava Narodnog pozorišta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.