U trendu

Nušićevi dani

Uz burne aplauze koji su se mogli čuti u blizini Beograda, ovih dana je kraju privedena još jedna domaća pozorišna smotra. Reč je o manifestaciji koja se održava po dvadeset i prvi put u Smederevu pod nazivom „Nušićevi dani“, a na kojoj se dodeljuje nagrada najboljoj predstavi i najboljem glumcu komičaru. U konkurenciji je bilo mnogo predstava, a žiri je morao da se odluči samo za jednu.

Statueta Branislava Nušića, delo vajara Vlaste Filipovića, pripala je ove godine predstavi „Gospođa ministarka“ u režiji Jagoša Markovića, u izvođenju Narodnog pozorišta u Beogradu, koja je odlukom žirija, koji su činili Dragana Bošković, Sanja Domazet i Dragoslav – Bata Mandić, proglašena za najbolju predstavu Festivala. U sto četrdesetoj godini od rođenja Nušića i u dvestotoj godini srpske državnosti, nacionalna dramska baština, sa Nušićem na čelu komedije, nema mesto koje zaslužuje. Srećom, u ovoj pozorišnoj sezoni dogodile su se dve postavke Nušićeve „Ministarke“. Iako obe veoma zanimljive, „Gospođa ministarka“ u tumačenju Radmile Živković i režiji Jagoša Markovića donela je na scenu Nušića kojeg volimo i koji se uvek željno iščekuje. Živka Radmile Živković odražava svojom životnom snagom i svojom nepobedivošću naš narodni duh kojim se prelazi i preko neprebrodivog. Statuetu je primio direktor drame ove pozorišne kuće, Slavko Milovanović.

Žiri koji su činili dr Zoran T. Jovanović, predsednik, Milosav – Buca Mirković i Dragan Mrdaković, odlučio je da ovogodišnja nagrada za životno delo glumcu komičaru pripadne Đorđu Vukotiću, dramskom umetniku iz Niša, kojeg su članovi žirija u svom obraćanju okupljenima opisali kao „srce smeha“. Ovogodišnjem laureatu je iste večeri uručena i plaketa sa ugraviranim Nušićevim likom, kao i novčana nagrada.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar