U trendu

Obeležene tri decenije pozorišnih novina Ludus

BEOGRAD – Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) večeras je kao izdavač otvaranjem prigodne izložbe u Ateljeu 212 obeležilo 30 godina izlaženja pozorišnih novina „Ludus“.

Na svečanosti su uručene grafike ilustratora Ludusa Jugoslava Vlahovića glumcima Svetlani Bojković, Nebojši Dugaliću, Aleksandru Milosavljeviću, Milanu Caciju Mihailoviću, Branki Petrić i drugim pozorišnim delatnicima i novinarima.

Obraćanjući se brojnim prisutnim zvanicama u gornjem foajeu pozorišta predsednik UDUS-a Dugalić je istakao da je tri decenije ozbiljno trajanje i da se radi „o ogromnom jubileju“.

„Postoji trag da smo nešto stvarali, trag koji se sasvim sigurno može smatrati dokumentom prvog reda. Neki budući istraživači će sigurno morati da konsultuju Ludus kakav je bio pozorišni život u tom periodu“, ocenio je Dugalić.

Prema njegovim rečima, do sada je objavljeno 208 brojeva, kao i nekoliko vanrednih, povremeno se odustajalo u redovnosti izlaženja, ali su istrajali u postojanju Ludusa.

Bojković se prisetila da su za Ludus pisali i glumci Petrić, Marija Crnobori, Olga Savić, a dragoceni saradnik je bio i pozorišni delatnik Jovan Ćirilov.

Primetivši da se tokom izlaženja Ludusa zaratilo i raspala se Jugoslavija, Bojković je ocenila da su novine, pored slike dešavanja u pozorištu, ostavile „fantastičan pregled opšte situacije na ovim prostorima“.
Napomenuvši da je Ludus izlazio u mnogo gorim i strašnijim vremenima, pozorišni delatnik Milosavljević je ocenio da „sada imamo problem“.
„Molim vas nemojmo zaboraviti da je Ludus jedno od ogledala našeg vremena, kao što je pozorište ogledalo svog vremena, da Ludus svedoči i o nama. I nemojmo dozvoliti da se ogledalo zaprlja i da budemo usamljeni“, naveo je Milosavljević.
Mihailović je rekao da niko ne može da izbriše 30 godina Ludusa i da novini želi bar još toliko, kada će on lično biti „trajno odsutan“.

Izložba sa nekoliko panela na kojima su naslovne strane Ludusa trajaće u Ateljeu 212 do 26. decembra.

Prvi broj Ludusa izašao je 5. novembra 1992. godine, a po konceptu i karakteru i danas je jedinstven list u regionu, i bavi se afirmacijom pozorišne umetnosti, boljom informisanošću i proširivanjem komunikacija u kulturi.

Jedan od osnivača Ludusa je bio Feliks Pašić, a novinarka Tatjana Nježić je ocenila da je kao prvi glavni i odgovorni urednik „sjajno vodio časopis“ i da danas pokušavaju da ostanu na njegovom tragu.

Posle Pašića časopis su uređivali Tihomir Stanić, Aleksandar Milosavljević, Mirjana Ojdanić, Maša Stokić i Nježić.

Svi brojevi Ludusa su digitalizovani i dostupni čitaocima na zvaničnoj strani www.udus.org.rs.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.