U trendu

Objavljen repertoar festivala „Novi Tvrđava teatar“

INĐIJA – Festival „Novi Tvrđava teatar“, koji će se ove godine održati od 1. do 7. septembra u Vili Stanković u Čortanovcima, najavio je ovogodišnji repertoar pod sloganom „Čuda se događaju, ali treba ih prepoznati“, objavili su organizatori.

Kako organizatori navode, u okviru ovogodišnjeg festivala izdvaja se gostovanje Makedonskog narodnog pozoršta sa novom postavkom Ibzenovog komada „Neprijatelj naroda“, u režiji Nine Nikolić, a sa Nikolom Ristanovskim u glavnoj ulozi.

Iz Narodnog pozorišta Sarajevo stiže moderna predstava mlade postavke „Umjetnik u gladovanju“, koja je napisana prema motivima i fragmentima iz opusa F. Kafke, u režiji Alena Šimića.

Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada prikazaće predstavu „Kafka mašna“ po tekstu inspirisanim delima i životom Franca Kafke, u režiji Veljka Mićanovića.

Na festivalu će biti prikazana i predstava koja je rađena u koprodukciji tri pozorišta (iz Plevena, Arada i Niša ), po komadu makedonskog dramskog pišca Rusomira Bogdanovića „Čudo svetog Georgija“, u režiji Nikole Zavišića.

Poslednja predstava koja će se naći u takmičarskom krugu jeste nova predstava, koja će premijerno biti izvedena početkom avgusta u Tivtu, napisna po delu poznatog italijanskog pisca Lorenca Moronea „Sitnice koje život znače“, u režiji Andreja Nosova, a rađena u koprodukciji Narodnog pozorišta u Beogradu, Beo Art produkcije i Centra za kulturu Tivat.

Van takmičenja, na festivalu će se predstaviti i glumci pozorišta Portal FSU iz Beograda, koji će izvesti adaptaciju komada „Banović Strahinja“ Borisava Mihajlovića pod naslovom „Ljubav i krivica“, u režiji Vide Ognjenović.

Festival je osnovan 2008. godine pod nazivom „Tvrđava Teatar“, a idejni tvorac je Vida Ognjenović. Prvih pet godina održavan je u Smederevu, a od 2014. godine održava se u Čortanovcima.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar