U trendu

Objavljena „Monografija: Nebojša Glogovac“

Udruženje dramskih umetnika Srbije, Vulkan izdavaštvo i Biblioteka grada Beograda, izdali su knjigu pod nazivom „Monografija: Nebojša Glogovac“, saopštili su danas iz udrženja.

Luksuzno opremljena monografija na 245 strana, sa više od 100 fotografija, obuhvata više celina.

U prvoj, pod nazivom „Scene i ekrani“, sadržani su tekstovi o pozorišnom, filmskom i televizijskom opusu Nebojše Glogovca iz pera Gorčina Stojanovića, Aleksandra Milosavljevića, Miroljuba Stojanovića i Dragana Ilića.

Druga, obimom najveća celina, „Reči koje život znače“, sadrži dvadesetak poglavlja sazdanih od njegovih reči, iskaza.

Treću čine autorizovane beleške.

Četvrta, koja nosi naziv „Rekli su…“, obuhvata priloge 18 renomiranih umetnika i stvaralaca.

O Nebojši Glogovcu govorili i pisali Dejan Mijač, Branka Katić, Jagoš Marković, Ksenija Marinković, Goran Paskaljević, Nataša Ninković, Uglješa Šajtinac, Vojin Ćetković, Lenka Udovički, Dejan Dukovski, Jelisavata Seka Sablić, Rajko Grlić, Goran Šušljik, Aleksandar Popovski, Radivoje Raša Andrić, Ante Tomić.

U knjizi je zastupljen i tekst vladike Grigorija, episkopa zahumsko-hercegovačkog.

Sledi deo koji čini dokumentacija, odnosno popis uloga i nagrada, kao i sažetak na engleskom jeziku (prevod Milorad Vujošević).

Na poslednjim stranicama, Umesto pogovora, Tatjana Nježić autorka monografije, između ostalog, beleži:

„Malo je reći da se čovek sreće s velikim dilemama u nastojanju da sklopi skicu za portret jednog impresivnog umetničkog i ljudskog bića, bića čije je ime Nebojša Glogovac, na stranicama monografije koja je pripadajući deo naše najveće glumačke nagrade Dobričin prsten. Kolika je čast bila prihvatiti se toga posla, po odluci predsedništva UDUS-a, posebna je tema. Kao i pitanje odgovornosti, izazova, zebnji…Nebojša Glogovac je, kroz svoje role, činio nemoguće korake koji nas približavaju čudesnosti života. Svojim bavljenjem umetnošću glume otvarao je nove svetove, nove horizonte, nove vidike…“.

Ogromnu zahvalnost za nastanak ove knjige Tatjana duguje Mini Glogovac i Milici Glogovac, koje su joj ustupile čudesnu, veliku crnu kutiju s belim tufnama i u njoj pregršt materijala, od svojevrsnog pres-klipinga, preko mnoštva fotografija do sitnica poput privezaka, pisamaca, pozivnica…

Naročitu zahvalnost duguje svim u knjizi zastupljenim autorima priloga.

Velika podrška i oslonac u svakom trenutku autorki je bio Vojislav Brajović, predsednik UDUS-a.

Nastojanju da se unutar korica ovog izdanja sklopi skica za portret impresivne umetničke i ljudske veličine, Nebojše Glogovca, nemerljiv doprinos dala je i Maja Medić, urednica fotografije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Погледај коментаре (1)