U trendu

Obnažene lepotice na otvaranju muzeja

Jedna od značajnijih austrijskih institucija kulture, Kunsthalle u Beču, trenutno traga za 50 mladih žena koje su spremne da poziraju „kao od majke rođene“. Prilika u kojoj će to obaviti je otvaranje novog prostora u okviru ovog muzejsko-galerijskog kompleksa, za koji Austrijanci tvrde da će biti najveći takve vrste na svetu.

Svečanost otvaranja je osmislila kontraverzna američka umetnica Vanessa Beecroft, poznata po svojim performansima u kojima se uvek pojavljuju manje-više obnažena ženska tela koja obrazuju nepokretne slike, neku vrstu živih skulptorskih kompozicija. Za ovu priliku, ona traži 50 žena koje imaju između 18 i 35 godina i koje su vitke, spremne da tokom tročasovnog performansa stoje potpuno mirno, i a visoke su između 175 i 185 santimetara.

Ideja američke umetnice je da se 50 modela rasporede u prostoru i zauzmu tačno određen stav. Tokom trosatnog performansa, svaka od učesnica će postepeno počinjati da se pokreće, na početku skoro neprimetno, a kasnije sve više. Originalna kompozicija će se, na taj način, vremenom „dematerijalizovati“. Pri svemu tome, učesnice u ovom performansu neće kontaktirati sa publikom, niti razgovarati između sebe. Bez obzira na zahteve koji se tiču fizičkog izgleda, Vanessa Beecroft ističe da je najvažnije da se buduće učesnice ne stide svog nagog tela koje će biti izloženo pogledima neznanaca.

Zanimljivo je da se Kunsthalle-kompleks nalazi na terenu gde su nekada bile carske konjušnice i da je u otvaranje novog segmenta bilo uloženo više miliona dolara. U Austriji se, inače, jako mnogo novca ulaže u kulturu, tako da ova država ima najviše muzeja po glavi stanovnika u svetu.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar