U trendu

'Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije' (FOTO/VIDEO)

Izložba „Od bidermajera do Mediale – Slikarstvo 19. i 20. veka u Istorijskom muzeju Srbije”, autorke Tijane Jovanović Češke, publici premijerno predstavlja, isključivo iz umetničkog aspekta, izabrana likovna dela radjena u tehnici ulja.

Direktorka muzeja Dušica Bojić objasnila je da se izložba sastoji iz deset celina, počinje od 19. veka i srpskih vladara, ide se preko Balkanskih ratova, dva svetske rata, da bi se došlo do socijalizma, a potom i Mediale.

„U Istorijskom muzeju Srbije nije uobičajeno da se postavi izložba slika, ali ova izložba slika govori o srpskoj istoriji i vodi kroz vreme“, rekla je Bojić.

Ministarka kulture Maja Gojković ocenila je da izložba predstavlja jedinstven presek umetničke scene Srbije u prethodna dva veka.

„Pred nama je više od stotinu dela na kojima su naslikane mnoge ličnosti i teme koje su obeležile pomenuti period i koje govore o vrednom kulturnom nasledju i bogatoj istoriji našeg naroda i države. Tako će pored prikaza razvoja slikarstva u Srbiji u devetnaestom i dvadesetom veku, posetioci moći da steknu saznanja i o društvenim tokovima toga vremena“, naglasila je Gojković.

Gojković je ukazala da izložena dela značajnih slikara u prethodna dva veka govore i o bitnom uticaju savremenih evropskih i svetskih tokova na njihov rad.

„Možemo da budemo ponosni na to što su umetnici iz Srbije bili važan deo svetske kulturne scene i što su mnogi od njih svojim radom bili inspiracija brojnim stvaraocima iz drugih zemalja. O bogatstvu naše umetničke scene, svedoči i raznolikost stilova i raznorodnost tema.“

Muzej je tokom gotovo 60 godina postojanja, putem poklona, otkupa i porudžbina, obogatio svoju Likovnu zbirku, koju danas čini oko 4.000 različitih umetničkih radova, a posetioci da vide neka od dela koja se prvi put predstavljaju javnosti kao što je slučaj sa ranije cenzurisanom slikom Miodraga Miće Popovića „7. juli – Ustanak 1941”.

Prilog Kineske medijske grupe (CMG)

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.