U trendu

Odlazak Milana Minje Subote (1938-2021)

BEOGRAD – Poznati radijski i televizijski voditelj Milan Minja Subota (1938-2021), autor čuvene emisije „Muzički tobogan“, preminuo je danas u 82. godini od teške bolesti, a za sobom je ostavio veoma bogatu i plodnu karijeru svestranog autora, koji je uglavnom komponovao muziku za decu.

Minja Subota je bio srpski kompozitor, pevač, muzičar, zabavljač, scenarista i fotograf, ali pre svega slavno TV lice.

Žanrovi koji su obeležili njegovo stvaralaštvo su – pop, džez, rok, šansona, zabavna, kao i muzika za decu.

Bio je autor i voditelj dugotrajne dečije serije „Muzički tobogan“ na RTS-u i velikog broja drugih TV serijala – „Od glave do pete“, „Igre bez granica“, „Željoteka“, „Sve igračke sveta“, „Muzički balon“, „Nedeljno popodne“, „Zvezdana žurka“, „Dete je čovek važan“.

Rođen je 8. novembra 1938. u Sarajevu, i ima diplomu inženjera elektrotehnike, ali se ceo život bavio kreativnim umetničkim i medijskim poslovima koji su ga proslavili.

Porodica Subota je srpska pravoslavna familija iz Petrovog polja u Dalmaciji, a Minjin otac Ante, poreklom iz Drniša u Petrovom polju, rođen je i živeo u Splitu .

Godine 1942. porodica Subota prelazi u Zagreb, kao inženjer Glavne pošte, a nakon rata, sele se u Beograd.

Osnovnu školu i gimnaziju, Minja je završio u Beogradu, gde je završio nižu i srednju muzičku školu „Stanković“.

Na Elektrotehničkom fakultetu u Beogradu dobio je diplomu inženjera elektrotehnike.

Veoma produktivan i svestran u svom umetničkom izražavanju, ima obrazovanje i u oblasti fotografije, gde je stekao diplome – „Famous Sćools International“ i „Evropske kuće fotografije iz Ćalon-sur-Saône“ iz Francuske.

Kao kompozitor, napisao je mnoge pesme zabavne muzike i šansone a kao vokalni solista snimio je veliki broj ploča iz ove oblasti u Jugoslaviji i Rusiji.

Kompozicije su mu izvođene na mnogim festivalima – „Dečje Beogradsko proleće“ (u periodu od 1963. do 2019.), „Pesma leta“, „Festival kantautora“ – Novi Sad, smotre u Splitu, Skoplju, „Festival JNA“, „Karneval fest“ u Cavtatu.

Snimio je uspešne albume i EP izdanja za decu, neke u saradnji sa slavnim kolegama kao što su Ljubivoje Ršumović, Dragan Laković, Zlata Petković – „Minja i Ršum“, „Plavi čuperak“, „Deca su ukras sveta“.

Komponovao je i ciklus pesama „Još nam samo ale fale“ na stihove spomenutog pesnika Ljubivoja Ršumovića.

Autor je i voditelj TV serijala „Muzički tobogan“ koji je emitovan čak 18 godina i predstavlja rekordnu seriju po gledanosti i popularnosti na domaćem i regionalnom televizijskom programu.

Zahvaljujući tom serijalu, naši najpoznatiji kompozitori snimali su na stihove pesnika za decu preko 150 kompozicija, od kojih su mnogi danas klasici.

Takođe, često je komponovao mnoge pesme na stihove dokazanih pesnika – „Razbole se lisica“, „Deca su ukras sveta“, „Išli smo u Afriku“, „Rekao sam brezi i topoli“, „Telefonijada“, „Povrćijada“, „Kolo“.

Njegove pesme i danas su toliko popularne da su odavno sastavni deo muzičkog obrazovanja učenika mlađeg školskog uzrasta.

Subota se bavio i dobrotvornim radom, u kome je organizovao na stotine humanitarnih koncerata, umetničkih programa i manifestacija.

Počasni je građanin Kruševca sa titulom „Viteza od Čarapanije“, zbog predanog rada sa decom.

Objavio je i jednu knjigu – „Kako smo zabavljali Tita“ 2006. godine.

Kao muzičar obavljao je funkcije predsednika Saveza estradnih umetnika Jugoslavije i Srbije, i niz godina bio je u upravnim odborima Udruženja kompozitora Srbije i Udruženja muzičara džeza, zabavne, pop i rok muzike Srbije.

Bio je član i programskog saveta „Zmajevih dečjih igara“.

Učestvovao je u radu mnogih žirija na najvećim muzičkim manifestacijama u zemlji i inostranstvu.

Minja Subota je vodio Dečiji kulturni centar u Beogradu, do odlaska u bolnicu 11 septembra, gde je danas preminuo nakon teške bolesti.

Bio je oženjen novinarkom Brankom Jeremić Subota koja je preminula pre tri godine, a iz tog braka imaju sina Miloša.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.