U trendu

Odlazak Mome Kapora – hroničara Beograda

U Beogradu je 3. marta 2010. godine umro Momo Kapor, slikar, književnik i novinar, na neki način i hroničar Beograda. Bio je jedan od najpoznatijih i najčitanijih srpskih pisaca. Za sobom je ostavio brojna dela po kojima će ga dugo pamtiti.
Momčilo (Momo) Kapor rođen je 1937. godine u Sarajevu. Odmah nakon završetka Drugog svetskog rata, došao je u Beougrad, i u ovom gradu je, uz povremena putovanja širom sveta, ostao do kraja života, pišući o njemu i voleći ga. Nije bio školovan kao književnik; njegova diploma potiče sa Akademije likovnih umetnosti u Beogradu, gde je kao slikar u klasi profesora Nedeljka Gvozdenovića diplomirao 1961. godine.
Prvo poznato delo su mu "Foliranti", iz 1975. godine. Nakon toga nije prestajao da stvara, pa je napisao veliki broj romana i zbirki priča, kao što su "Ada", "Zoe", "Halo, Beograd", "Una", "Knjiga žalbi", "Beleške jedne Ane (hronika u 26 glava)", putopis "Skitam i pričam: putopisni dnevnik"… Nekoliko desetina knjiga, čime bi svaki autor mogao da se ponosi.
Nije pisao samo knjige. Osim knjiga, autor je i većeg broja dokumentarnih filmova i televizijskih emisija. Po njegovim scenarijima snimljeno je nekoliko filmova, kao što su "Bademi s onu stranu smrti", "Valter brani Sarajevo", "Džoli džokej", "Kraj vikenda". I neki njegovi romani doživeli su ekranizaciju, "Una" i "Knjiga žalbi".
Dela su mu poznata i van naše zemlje. Prevođen je na francuski, poljski, nemački, mađarski, slovenački, švedski, bugarski i češki jezik.
Dela Mome Kapora rado su čitana i danas, a film "Valter brani Sarajevo" postao je neka vrsta legende. Sigurno je da Momo Kapor još dugo biti čitan i pamćen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.