U trendu

Održan jubilarni festival srpskih pozorišta u Severnoj Americi

Jubilarni, deseti festival srpskih iseljeničkih pozorišta u Severnoj Americi  OFSET održan je u kanadskoj prestonici Otavi, domaćinu te, u srpskoj dijaspori jedinstvene kulturne manifestacije.

Na netakmičarskoj smotri čiji je stalni organizator Srpski teatar u Otavi izvedene su svega tri predstave, ali programski koncipirane tako da pokriju širok vremenski i pozorišni dijapazon od savremenog preko
eksperimentalnog teatra do klasike.

Srpsko pozorište iz Toronta izvelo je savremenu komediju „Maratonke trče počasnu krug“, adaptaciju, ali i  svojevrstan omaž kultnom komadu „Maratonci trče počasni krug“ i njegovom autoru Dušanu Kovačeviću.

Adaptaciju je uradio i komediju režirao Srdjan Rajšić. Ta ženska scenska postavka glavnih likova „Maratonaca“ je scensko-muzička sinteza kultnog komada koja izvrgava ruglu lažne moralne vrednosti i daje mu pojačanu
satiričnu dimenziju.

Srdjan Rajšić je fakultetski obrazovan glumac koji je diplomu stekao 2004. u Srbiji gde je igrao u mnogim pozorišnim predstavama, pre svega u Nišu, kao i u Beogradu. Takodje, 2004. glumio je i u filmu „Pljačka Trećeg rajha“ Zdravka Šotre. U Torontu je glumio i režirao u Kanadskom multikulturnom i srpskom teatru, u Srpskom pozorištu, kao i u pozorištu za decu, u samostalnim i drugim projektima. Izmedju ostalih njegova karijera uključuje „Koštanu“, „Sumnjivo lice“, „Kamen za pod glavu“ i druge predstave.

Uslovni teatarski eksperiment koji bi se mogao okarakterisati rečima „jedna glumica – celo pozorište“ priredila je Tina Milivojević iz Montreala koja u Kanadi nastupa pod imenom Tina Milo. Ona je izvela monodramu „Vilidž“ (The Village) o glumici koja, pripremajući se za audiciju za ulogu depresivne žene, preispituje sebe i teži povratku sebi i svojim snovima. Milivojevićeva potpisuje tekst i muziku, a takodje je jedini je izvodjač, dok je  dramaturškinja i rediteljka Dijana Milošević.

Ta predstava je delo modernog teatarskog izraza u kojoj glumica koristi tehnike fizičkog teatra, sopstveni glas, ali i vizuelne elemente i multimedijalne efekte (video). Srpska verzija premijerno je izvedena na Festivalu monodrame i pantomime u Zemunu prošle godine i proglašena je najboljom inovativnom predstavom.

Pozorišna klasika, ali pre svega u tu odrednicu svrstana po autoru komada Nikolaju Gogolju, zastupljena je adaptacijom njegove komedije „Ženidba“. Adaptirao ju je i režirao u Srbiji ranije nagradjivani reditelj Aleksandar Lukač, već godinama porofesor na pozorišnom odseku Univerziteta Jork u Torontu.

„Ženidbu“ je  izvela pozorišna družina iz Toronta neformalnog naziva „Teatar 10 s’  Lukačem“. Predstava je  groteskna kritika formalizma u svim sferama  života, koji je najtragičniji kada se odvija u sferi ljudske intime.

Festival OFSET je realizacija ideje glumca i jednog od osnivača Srpskog teatra u Otavi Nemanje Janjatovića. Tokom decenije postojanja na Ofsetu je izvedeno bezmalo 40 predstava srpskih pozorišta iz Kanade i SAD (Čikago). Nije poznato da nešto slično Ofsetu postoji u Evropi ili na nekom drugom kontinentu gde žive srpski iseljenici.

OFSET, koji je izrastao u svojevrstan kulturni fenomen u srpskoj dijaspori, čedo je Srpskog teatra u Otavi,  prvog savremenog srpskog pozorišta koje su osnovali diplomac beogradske Akademije i dugogodišnji  sarajevski reditelj Dimitrije Stanišić i još 12 entuzijasta iz prestonice Kanade, pripadnici brojne doseljeničke  zajednice iz Srbije i bivše Jugoslavije 1990-ih godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar