U trendu

Održan koncert duhovne i etno muzike Danice Crnogorčević

BEOGRAD – Etno pevačica Danica Crnogorčević iz Crne Gore održala je sinoć samostalan koncert u sportskoj sali „Šumice“ u Beogradu, kao poklon opštine Voždovac svojim građanima.

Istaknuta vokalna solistkinja i interpretatorka duhovne i etno muzike priredila je besplatan celovečernji nastup za sve poklonike tog specifičnog žanra uz goste – sastav “Fenečki biseri” kao predgrupe.

Ta grupa je napravila presek repertoara sastavljen od duhovne, rodoljubive, etno i tradicionalne muzike, a ovom kolektivu često su na set listi i ruske, makedonske i grčke pesme.

“Hvala vam svima što ste večeras došli u tolikom broju, posebno jer znam da je kapacitet publike ograničen, zbog poznate situacije. Divno je što ovde nisu došli samo iz Beograda, već i cele Srbije, čak pouzdano znam i iz Republike Srpske”, izjavila je muzička umetnica na početku nastupa.

Publika je bila podeljena na tribine gde su sva sedišta UVC “Šumice” bila popunjena i u parteru koji je ogroman, tako da je na stotine umetničkih duša, skoro 2.000, pomno pratilo svaku kompoziciju etno melodija i upijalo razoran glas pevačice koji je efektno odzvanjao velikom halom.

Danica je priredila presek poznatih numera koji čine standardni patriotski i etno biseri, od srpske narodne pesme – himne “Tamo daleko” (1916), komponovane za vreme Prvog svetskog rata tokom povlačenja srpske vojske preko Krfa, preko balada “Gusta mi magla padnala” (narodna pesma sa Kosova, poznata po verziji Brankice Vasilić Vasilise), “Zapjevala sojka ptica” (mnogi znaju verziju Silvane Armenulić), i druge melodije.

“Uzbuđena sam što sam kod vas u gostima. Mi ćemo vam duže pevati večeras, malo će koncert potrajati, da kažem na vreme, ne bi li znali svi koji su tu sa decom, da planiraju. Osim nas, želeli bismo i da vi pevate sa nama”, iskrena je bila Crnogorčević.

Nadahnuto je pevala mnoge pesme iz sveg glasa, kao narodnu – “Oj Kosovo, Kosovo”, koja je nekad bila znana po interpretaciji glumice Ivane Žigon, a najviše aplauza je osvojila sa čuvenim “Vidovdanom” (1989), čuvena patriotska pesma srpske pevačice Gordane Lazarević, čiji je autor Milutin Popović Zahar.

Integralna verzija te pesme izazvala je oduševljenje u velikoj hali i publika je uživala sve vreme tokom njenog izvođenja, a ljubav auditorijuma je nesebično uzvraćala etno umetnica.

Napisana povodom proslave 600 godina Kosovske bitke, pesma je popularna u Rusiji, Peruu, Grčkoj i Rumuniji, a peva se i nakon više od 30 godina na prostoru Kosova i Metohije i svuda gde žive Srbi.

Za kraj skoro dvočasovnog muzičkog programa, Danica Crnogorčević je pozvala goste “Fenečke bisere” da joj se pridruže na sceni, i zajedno su otpevali još nekoliko kompozicija iz tog miljea duhovnih, religioznih, etno i patriotskih pesama.

“Drago mi je što sam večeras ovde srela i prijatelje iz osnovne škole, pošto sam je u Beogradu pohađala. Budite dobro, želim vam od srca puno ljubavi i zdravlja”, završila je koncert umetnica, rođena u Baru 1993. godine, inače diplomirani istoričar umetnosti.

Nastupala je na brojnim festivalima duhovne i etno muzike širom Evrope, a počela je da se zanima za duhovnu muziku veoma rano, kao učenica u osnovnoj školi na časovima veronauke.

Ozbiljnije je ušla u te vode nakon završene Srednje muzičke škole u Beogradu.

Prvi solo album duhovne muzike “Gospode dođi“ sa 11 pesama, objavila je 2018. uz podršku i blagoslov manastira Ostrog.

U leto 2020. tokom pandemije objavila je uspešne pesme “Pravoslavlje Crnom Gorom blista” i “Veseli se srpski rode” koje je snimila zajedno sa suprugom Ivanom – sveštenikom.

Grupa „Fenečki biseri” je osnovana u manastiru Fenek 27. oktobra 2017. godine, na Svetu Petku, slavu ovog hrama, uz blagoslov igumana Makarija, a svi članovi sastava su muzički obrazovani.

Ovi mladi muzičari poznati su i po svom humanitarnom radu, gde publika ima priliku da ostavi novčani prilog ili drugu vrstu pomoći koja se uručuje školama i porodicama na Kosovu i Metohiji.

Svake godine oni prave božićne paketiće za svoje drugare sa KiM, i tako novom odeljenju Muzičke škole „Stevan Hristić” u Vrbovcu na poklon su 2019. odneli muzičke instrumente – dva klavira, gitare, violine i flaute, a sledeći put pored paketića obezbedili i laptopove za osnovnu školu u Zubinom Potoku. „Fenečki biseri” imaju i svoju himnu „Pod zidom manastira Fenek” čiji je tekst i melodiju napisao monah Damjan, često nastupaju u hramovima i kulturnim ustanovama širom Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.