U trendu

Održan prvi „Festival sola“ na više lokacija u Beogradu

BEOGRAD – Prvi međunarodni „Festival sola – koreografija i performans“, održan je preko vikenda tokom dva dana u Beogradu u produkciji i organizaciji Instituta za umetničku igru, javili su iz direkcije.

Premijerni festival ovog tipa u Srbiji otvorili su direktorka Muzeja Savremene Umetnosti (MSU) Marijana Kolarić, direktor Austrijskog kulturnog foruma Adrijan Fajks i dekan Instituta za umetničku igru prof. dr Vladimir Tomašević.

Prvog dana manifestacije u MSU izveden je koreografski solo “Landscape before catastrophe” Higina Delimata (Austrija) i drugi solo “Tombes”, Tamare Gvozdenović (Francuska).

Drugog dana, u Kulturnom centru Beograda (KCB) u Galeriji Podroom prikazan je performans “Ja – lutka/ I – a doll”, doktorski umetnički rad Marine Bukvički, nastao na Institutu za umetničku igru, na studijama Umetnička igra i performans.

Festival je svečano zatvoren predstavom “Rave (On)!” Ognjena Vučinića (Hrvatska) koja je izvedena na sceni „Raša Plaović“ Narodnog pozorišta.

Novi „Festival sola“ realizovan je u organizaciji Instituta za umetničku igru, uz podršku Sekretarijata za kulturu Grada Beograda, Austrijskog kulturnog Foruma i kolektiva “Body Arćitecture” iz Beča, KCB, MSU, Narodnog pozorišta u Beogradu i Fakulteta za inženjerski menadžment.

Naredno izdanje festivala biće otvoreno 27. maja 2022. godine, saopštili su organizatori.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.