U trendu

Održana beogradska premijera predstave 'Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo'

Predstava „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“, reditelja Zlatka Pakovića premijerno je danas odigrana u Centru za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu.

Internet portal Slobodnaevropa.org podseća da se predstavom obeležava 25. godina od genocida u Srebrenici, gde su 11. jula 1995. snage Vojske Republike Srpske ubile više od 8.000 Bošnjaka.

Predstava je nastala u saradnji Pakovića i nevladinog Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji, a kako su autori naveli, to je prva pozorišna predstava u Srbiji koja u svoj epicentar stavlja priznanje genocida u Srebrenici.

„Oni su istakli i da je predstava nastala ‘u atmosferi upadljivog ignorisanja obaveza Srbije da se u odnosu na počinjeni zločin odredi u skladu sa moralnim i etičkim principima i presudama medjunarodnih sudova’, kao i u atmosferi ‘odbijanja da kazni počinioce i osigura trajno društveno pamćenje na ubijene i nestale'“, prenosi Slobodna Evropa.

Organizatori su naveli i da „Helsinški odbor za ljudska prava, u saradnji sa rediteljem Zlatkom Pakovićem, nastoji da kroz umetničku intervenciju razotkrije ideološke, psihološke i lukrativne mehanizme koji su zločin genocida najpre omogućili a potom poricali“.

U predstavi igraju Katarina Jovanović, Boris Milivojević, Ivan Jevtović, Vahid Džanković, Andreja Kargačin i Zlatko Paković.

Tokom izvodjenja predstave nije bilo incidenata kakvih je bilo tokom izvodjenja performansa u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu „Srebrenica. Kad mi ubijeni ustanemo“ prošle godine u julu, koji je bio uvod u predstavu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.