U trendu

Održana komemoracija povodom smrti Miloša Šobajića

BEOGRAD – Komemoracija povodom smrti nedavno preminulog slikara i vajara Miloša Šobajića održana je danas u užem krugu porodice i bliskih prijatelja u Skupštini grada Beograda.
Počast velikom umetniku je odata kroz njegovu omiljenu kompoziciju „Istoria de un amor“, a emitovan je i odlomak Šobajićevog govora za Radio Beograd u kome kaže: „Ja sam Feniks i opet se vraćam, uvek sam početnik i uvek učim“.
Istoričar umetnosti Nikola Kusovac rekao je da je Šobajić stvarao svoje životne priče u Parizu gde su i njegove slike ostavile dubokog traga.
„Otkrio je veliku tajnu umetnosti u svojim remek delima, u slikama je prisutan osećaj odustajanja od realnog“, ocenio je istoričar umetnosti i dodao da je Šobajićev talenat bio u duhu ikonopisaca.
Kako je naveo, umetnik je imao toliku količinu energije da se ona mogla uvek opipati.
„Toliko je isijavala ta umetnička, kreativna energija sa njegovih slika. Miloš je takvu energiju imao do poslednjeg trenutka“, naveo je Kusovac opisujući Šobajića kao besmrtnog.

Direktor Beogradske filharmonije i pijanista Ivan Tasovac za Šobajićevu umetnost takođe kaže da je imala vulkansku energiju.

„Umetnost Šobajića je osamdesetih godina ostavila snažan pečat u Evropi i svetu. Sa srpskom kulturom mnogi u svetu su se upoznavali upravo putem njegovih monumentalnih slika. Za sve nas koji smo živeli u inostranstvu daleko od svog doma, dela ovog umetnika darivali smo drugima ne bi li na najbolji način pokazivali odakle dolazimo“, kazao je Tasovac i uporedio Šobajićeve slike sa snagom poslednje Betovenove sonate.
Profesor Darko Tanasković, predsednik žirija za Vukovu nagradu koju je dobio Šobajić, istakao je da je umetnik bio stvaralac dela univerzalne vrednosti, izuzetno produktivan sa 80 samostalnih i čak 150 kolektivnih izložbi.
„Labudovu pesmu je doživeo upravo sa nedavnom izložbom i promocijom knjige u Kombank Dvorani. Niko nije ni sanjao da će to biti njegov manifest, testament, epitaf“, rekao je Tanasković.

Svestrani umetnik, slikar, vajar, književnik je nedavno promovisao svoju drugu knjigu pod nazivom „Mojih devet života“, a istovremeno je izložbom sa temom progona otvorio Galeriju Kombank dvorane.

Sahrana velikog umetnika biće sutra na Novom groblju u Aleji zaslužnih građana.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar