U trendu

Održana promocija portala “Meksiko u istorijskoj štampi Sr

BEOGRAD – Promocija digitalnog portala „Meksiko u istorijskoj štampi Srbije“ i otvaranje istoimene izložbe upriličeno je danas u Univerzitetskoj biblioteci „Svetozar Marković“ u Beogradu povodom obeležavanja 75 godina diplomatskih odnosa između Meksika i Srbije.

Ambasador Meksika u Srbiji Karlos Isauro Feliks Korona istakao je ovom prilikom da je današnja postavka veoma važna i da predstavlja jedno veliko blago koja reprezentuje odnose između Srbije i Meksika koje smo toliko godina gajili.

Želim da istaknem da tokom ovih 75 godina neprekidnih diplomatskih odnosa Meksiko gaji veliko prijateljstvo prema Srbiji… Od kada je Meksiko uspostavio svoju ambasadu u Srbiji, nikada, ni u jednom trenutku, nije zatvorio svoja vrata“, istakao je Korona.

Korona je dodao da je velika sreća što se može reći da naše prijateljstvo traje još od 19. veka.

„Danas prikazani članci pokazuju dugi niz istorije i tradicije, od vremena kad je Srbija još bila kraljevina i povezana sa francuskom intervencijom Meksiku kada je na njegovom čelu bio vladar Maksimilijan“, rekao je Korona.

Prema njegovim rečima, to nas povezuje jer je Srbija bila deo tadašnje Austro-Ugarske imperije, sa kojom je Meksiko takođe bio povezan.

„Ovde možete videti i Fridu Kalo, kao i istoriju Lava Trotskog, koji je istorijski povezan sa Fridom Kalo i Dijegom Riverom… A ovo su samo dva interesantna detalja ove izložbe“, naveo je Korona.

On je istakao i da je Meksiko, kao nestalni član Saveta bezbednosti Ujedinjenih Nacija potvrdio svoje stanovište da se suverenitet i teritorijalni integritet Srbije treba poštovati.

„Upravo ovih 75 godina koje proslavljamo pokazuju koliko su i za srpski i meksički narod značajne veze koje gajimo… Želim da istaknem da su pravi prijatelji uvek tu, i u dobru i u zlu“, zaključio je Korona.

Profesor Adam Sofronijević rekao je da su članci predstavljeni na ovoj izložbi lep pokazatelj bogatstva odnosa Srbije i Meksika koji sežu još u 19. vek.

„Najstariji članak je iz 1844. godine, što je i za nas bilo veliko iznenađenje, ali kada sve sagledamo, zaključujemo da 75 godina diplomatskih odnosa između Srbije i Meksika koje ove godine slavimo predstavljaju samo krunu odnosa koji su već postojali“, kaže Sofronijević.

Događaju je prisustvovao i bivši ambasador SR Jugoslavije u Meksiku Dušan Vasić.

Diplomatske veze između Srbije i Meksika formalizovane su 24. maja 1946. godine.

Digitalni portal prezentuje 353 članka iz istorijske štampe Srbije o Meksiku u periodu od 1844. do 1953. godine, a na izložbi su na panoima predstavljeni najzanimljiviji članci sa ovog portala.

Materijali prezentovani na portalu ukazuju na bogatstvo ovih veza kroz raznovrsnost devet tema u koje su svrstani prezentovani članci – one pokrivaju gotovo sve aspekte društvenog života jedne zemlje, od privrede, preko obrazovanja, pa sve do spoljne i unutrašnje politike.

Izložba su organizovali Univerzitetska biblioteka i ambasada meksika u Beogradu, a realizovana je u saradnji sa Udruženjem za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju Adligat.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.