U trendu

Održana promocija romana „Dok svetac bdi“ Ljiljane Šarac

BEOGRAD – Promocija romana „Dok svetac bdi“ autorke Ljiljane Šarac, u izdanju „Lagune“, održana je sinoć u knjižari Delfi SKC u Beogradu.

O romanu su, pored autorke, govorile urednica u „Laguni“ Dubravka Dragović Šehović, Tanja Vučković, kao i filolog Anđela Palamar, dok je odlomke nadahnuto čitala glumica Tamara Tomanović.

Nagrađivana književnica približila je svoj roman rečima da je prisutna tema o jednom svecu kao što je Sveti Nikola, inače najmasovnija slava kod srpskog naroda, i da taj svetac bdi nad junacima ove romaneskne priče, te da „smo onda svi sigurni i stameni zbog tog bdenja koje nam on donosi“.

„Postali smo danas preosetljivi i egocentrični, često počinjemo rečenicu sa „Ja“, umemo da budemo sebični. A prijateljstvo je danas veoma krhko i dragoceno“, govorila je Ljiljana Šarac

Roman „Dok svetac bdi“ je priča o gresima, tajnama i praštanju, a kako je primetila Tanja Vučković, novo književno delo predstavlja značaj vere, praštanja i sloge.

Sudbine Paunovića i Vasiljevića, dve familije koje generacijama žive kao prve komšije, neraskidivo su spojene – njihovi jedinci Milenko i Sreten rastu jedan uz drugog, deleći dobro i zlo, sve dok ne izmešaju i krv i tako se pobratime.

Ipak, jedno tako naizgled čvrsto i neraskidivo prijateljstvo u jednom trenutku biva zauvek narušeno.

Urednica ovog izdanja Dubravka Dragović Šehović smatra da je delo „Dok svetac bdi“ – pohvala selu, tradiciji, porodici, i da je duboko lirski i lični roman, koji govori o našim karakterima, srpskom inatu koji nekad može da pomogne, ali ovde ipak dosta odmaže.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.