U trendu

Okrugli sto o Ivi Andricu u Kulturnom centru Srbije u Parizu

PARIZ – Okrugli sto „Ivo Andrić – čovek iznad vremena“ održan je u Kulturnom centru Srbije u Parizu, u organizaciji Muzeja grada Beograda, saopštili su iz MGB.

U razgovoru su učestvovali – Vladimir Pištalo, nagrađivani književnik i upravnik Narodne biblioteke u Beogradu i Aleksandar Jerkov, upravnik Univerzitetske biblioteke Svetozar Marković u Beogradu.

Povod za navedenu tribinu bila je 60. godišnjica dodeljivanja Nobelove nagrade Ivi Andriću, a pre samog početka razgovora, posetioci su gledali 20-minutni film o našem Nobelovcu, u produkciji Sekretarijata za kulturu grada Beograda.

Angelina Banković, kustoskinja Muzeja grada Beograda upoznala je publiku sa novom stalnom muzejskom postavkom Muzeja Ive Andrića u prestonici, koja je realizovana uz pomoć Ministarstva kulture i informisanja.

Učesnici u razgovoru Pištalo i Jerkov osvrnuli su se na bogat opus (romani, priče, pripovetke) i impresivnu biografiju Ive Andrića, na njegovu diplomatsku karijeru, različita „čitanja“ dela Nobelovca u nezavisnim državama nastalim raspadom Jugoslavije, kao i značaju Andrićevih knjiga za današnju Francusku i Evropu.

Nakon tribine, posetioci su uz pomoć VR-tehnologije (virtuelna stvarnost) mogli da pogledaju virtuelnu turu kroz novu postavku Muzeja Ive Andrića u Beogradu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar