U trendu

Omaž Kljakoviću i Grliću od danas u Subotici

SUBOTICA – Program „Omaž dobitnicima nagrade ‘Aleksandar Lifka’“, posvećen ovogodišnjim laureatima srpskom scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki i hrvatskom reditelju Rajku Grliću, počinje danas u bioskopu „Eurocinema“ u Subotici.

Do18. jula biće prikazani filmovi kojima su dobitnici dali izuzetan doprinos evropskoj kinematografiji, a selekcija je deo predfestivalskog programa 26. Festivala evropskog filma Palić, koji će se održati od 20. do 26. jula na više lokacija na Paliću i u Subotici.

Omaž program Rajku Grliću otvoriće drama „Bravo maestro“ od 17 časova, a u narednim danima publika će moći da pogleda njegova ostvarenja „Samo jednom se ljubi“, „U raljama života“, „Čaruga“ i na kraju „Ustav Republike Hrvatske“.

„Lep je osećaj kada ste pri kraju puta i kada vam neko saopšti da je primtio krajputaše koje ste ostavili iza sebe kao znak svog prolaska kroz prostor i vreme. Tako nekako ja shvatam nagradu ‘Aleksandar Lifka’. Počastvovan sam njome i ponosan da su me uvrstili u časnu plejadu onih koji su se s njom okitili pre mene“, izjavio je Grlić povodom nagrade.

Projekcije filmova posvećenih scenografu Miljenu Kljakoviću Kreki počinju od 19 sati.

Na programu su filmovi „Specijalno vaspitanje“ Gorana Markovića, „Miris poljskog cveća“ Srđana Karanovića, „Podzemlje“ Emira Kusturice, „Tajni prolaz“ Ademija Kenovića i „Muhamed: Božji poslanik“ indijskog reditelja Madžida Madžidija.

„Velika je čast ući na listu i u društvo velikana evropskog i domaćeg filma koji su pre mene dobili ovo značajno priznanje. Koliko god da je ova nagrada lične prirode jer se dodeljuje autorima ponaosob, ona je isto toliko važna i za afirmaciju filmske scenografije koja predstavlja značajan i nezaobilazan deo u strukturi svakog ozbiljnijeg filmskog projekta. Primam je sa velikim zadovoljstvom u nadi da će se filmskoj scenografiji poklanjati veća pažnja u godinama koje dolaze, jer ona to i zaslužuje“, rekao je Kljaković.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.