U trendu

Omaž

Velika slikarka, tihi stanovnik Kosančićevog venca, Majda Kurnik (1920-1967) nije samoreklamerstvom skretala pažnju na sebe i svoj rad, ali su dobri poznavaoci likovne umetnosti visoko cenili njeno delo. Ipak, kao i mnogi značajni stvaraoci u ovoj sredini, ona je – kako je vreme prolazilo – postepeno padala u zaborav.

Ove izuzetne umetnice setila se Prodajna galerija „Beograd“ na Kosančićevom vencu. Otkako je renoviran izložbeni deo prostorija ove galerije, u njoj se priređuju zanimljive izložbe, podsećajući nas nas na neopravdano zapostavljene stvaraoce koji su delovali u Beogradu i tako ga „bojili“ određenim karakterom, duhom, snažnim vizuelnim izrazom. Osamdeset radova – ulja na platnu, staklu i kartonu – za mnoge će predstavljati dragoceno podsećanje na Majdu Kurnik, dok će mnogima ova izložba, izvesno, biti prvi susret sa delom jedne osobene slikarke. Slike za ovu izložbu sakupljene su iz privatnih kolekcija, zahvaljujući trudu zaposlenih u Galeriji „Beograd“ .

Majda Kurnik rođena je u Sloveniji, a kao prognanik u Beograd dolazi u prvim ratnim godinama i ostaje da živi i stvara sve do svoje prerane smrti u 47. godini. Za vreme Drugog svetskog rata pohađala je umetničku školu Mladena Josića, a potom upisuje Likovnu akademiju, koju završava 1948. kao student Mihajla Petrova, Tabakovića, Kuna, Hakmana i Čelebonovića. Od 1949. do 1951. godine bila je saradnik majstorske radionice Mila Milunovića. Osetljiva priroda Majde Kurnik na osoben način je sublimirala znanja velikana našeg slikarstva, nadgradivši ih ekspresivnošću, koja se može otkriti i onda kad slika predstavlja tek jedan buket gladiola. Izložba njenih radova jedinstvena je prilika za sve one koji žele da se upoznaju sa omažom pripremljenim u čast naše velike slikarke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.