Onlajn predavanje kustosa Ekaterine Degot i Dejvida Rifa

BEOGRAD – Ruska istoričarka umetnosti i kustoskinja Ekaterina Degot i britanski umetnik i kustos Dejvid Rif održaće onlajn predavanje u četvrtak, 10. decembra u 12 sati na Zoom platformi, u okviru međunarodnog programa „Šta kustosiranje može/treba da bude“, javili su organizatori.

Predavanje pod nazivom „Od steirisćer herbst do Paranoja TV: kada festival promišlja novi vid svog postojanja“ biće realizovano uz podršku Austrijskog kulturnog foruma, koji će je takođe emitovati na svojoj Fejsbuk stranici. Osim toga, predavanje se može pratiti i na FB strani Portala za kulturu jugoistočne Evrope Seecult.

Iskusni kustosi Degot i Rif govoriće o izazovima sa kojima su se susretali na festivalu savremene umetnosti „Steirisćer herbst“, koji se od 1968. neprestano održava svake godine.

Usled ograničenja izazvanih pandemijom, poslednje izdanje festivala pretvorilo se u fiktivni medijski konglomerat pod nazivom Paranoja TV, čiji program će se emitovati onlajn do kraja ove godine.

Osnovan usred Hladnog rata u regionu na samoj granici sa komunističkim Istokom, kao interdisciplinarni festival bez sopstvenih izložbenih prostora, njegov fokus je često bio na performansima i intervencijama u javnom prostoru, sa snažnim doticanjem političkih tema.

Istoričarka umetnosti, istraživačica i kustoskinja Degot, rođena u Moskvi, a živi u Gracu, (Austrija), svoj rad je fokusirala na estetska i sociopolitička pitanja u Rusiji i istočnoj Evropi od 19. veka do postsovjetske ere.

Svoj mandat od pet godina na funkciji direktorke i glavne kustoskinje smotre „Steirisćer herbst“ započela je 2019. godine, dok je od 2014. do 2017. bila umetnička direktorka Akademije svetske umetnosti u Kelnu.

Pored ostalih, bila je kustos za Prvo Uralsko industrijsko bijenale u Jekaterinburgu 2010. godine sa Rifom, sa kojim je takođe u tandemu bila na čelu prve Bergenske skupštine (2013).

Dejvid Rif je rođen u Londonu, a sada živi u Berlinu, po vokaciji je dosta svestran – pisac, prevodilac, umetnik, kustos i bivši član umetničke grupe Ćto Delat, a od 2018. godine je kustos u „Steirisćer herbst“.

Međunarodni program „Šta kustosiranje može/treba da bude“ (WCSCD) pokrenut je i finansiran 2018. godine u Beogradu kao edukativna platforma koja se bavi pojmom kustosiranja, dok je ove godine, WCSCD počeo da inicira sopstvena kustoska istraživanja.

Celokupan program i javna predavanja inicirala je i organizovala kustoskinja Biljana Ćirić.

Serija tih onlajn predavanja u okviru programa „Šta kustosiranje može / treba da bude“ 2020/2021 realizuje se u saradnji sa “Divisions of Arts and Humanities”, Duke Kunshan Univerziteta.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.