U trendu

Open Balkan sporazum teatara Srbije, S. Makedonije i Albanije

BEOGRAD – Predstavnici nacionalnih teatara Srbije, Severne Makedonije i Albanije danas su u Vladi Srbije potpisali protokol o saradnji u okviru inicijative „Otvoreni Balkan“.

Sporazum koji je iniciran prilikom nedavnog foruma „Otvoreni Balkan“ na Ohridu, potpisali su vd direktora Narodnog pozorišta u Beogradu Svetislav Bule Goncić, direktor Nacionalne opere i baleta iz Skoplja Vaso Ristov i Abigajla Voština iz Nacionalnog teatra opere i baleta iz Tirane, dok će ga naknadno potpisati i predstavnik Makedonskog narodnog teatra Simona Ugrinovska.

„Na Ohridu smo izneli ideju o mogućnosti zajedničke saradnje na kulturnom nivou, na nivou razmene Tirane, Skoplja i Beograda i došli na ideju da formiramo ‘Open Balkan pozorišni festival’ koji bi u stvari podrazumevao razmenu iskustava, pedagoga, umetnika i predstava“, rekao je Goncić posle potpisivanja.

Dokument je potpisan nakon razgovora u Beogradu na kome su predstavnici nacionalnih kuća „dogovorili, složili i zacrtali osnovni put ovakvog jednog festivala“, rekao je Goncić.

„Festival je nastao na ideji da treba otvoriti vrata budućnosti, pogotovo mladim ljudima i krenuti u jedan novi koncept i svet. Dosta vremena smo proveli razgovarajući na tu temu, a zvanično potpisivanje ugovrora i formalno je označilo novi početak“, istakao je Goncić.

Izrazivši nadu da će festival „imati pozitivan odraz kako kod publike, tako i kod samih stvaralaca“, Goncić je dodao da u nekoliko narednih meseci predstoji priprema da se sporazum praktično sprovede i dođe do rešenja šta će se raditi.

„‘Otvoreni Balkan festival’ je šansa da se zbližimo i sarađujemo još više i da se pomažemo kao institucije. Zdravi, živi, 2023. godine mislim da ćemo početi realizovati ovaj naš ugovor, što smo se dogovorili juče i danas“, dodao je Ristov.

Voština je rekla da je „sretna zbog poziva iz Beograda“, jer je sigurna da „zajednički mogu biti urađene velike stvari“.

„Mi smo tako blizu i slični smo na toliko načina. Imamo neke detalje i boje koji su različiti, ali sa otvorenim umom i pameću možemo dostići sve što poželimo“, naglasila je Voština.

Potpisivanju sporazuma prisustvovao je pomoćnik za savremeno stvaralaštvo u Ministarstvu kulture Srbije Radovan Jokić koji je istakao da „međusobnom razumevanju ništa tako dobro ne može da odgovori kao kulturna saradnja, a danas je kultura potrebnija nego ikad“.

Jokić je poželo svim stranama „uspeha, snage i nepokolebljive namere da u svim segmentima iskoriste ono što je najbolje, u potrazi za novim realnostima i autentičnim, univerzalnim i humanim značenjima koja će nas približiti“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar