U trendu

Opera “Dečja soba” 12. novembra u okviru 53. BEMUS-a

BEOGRAD – Opera za decu naziva “Dečja soba” kompozitora Milenka Živkovića po tekstu Desanke Maksimović biće premijerno realizovana 12. novembra, 80 godina od prvog izvođenja, na sceni Malog pozorišta “Duško Radović” u okviru 53. izdanja BEMUS.

Tokom 2021. obeležava se 120 godina od rođenja Milenka Živkovića (1901-1964), čiji su značaj i delo nepravedno zapostavljeni u našoj sredini, a ostavio je značajan doprinos u stvaranju muzičke i scenske umetnosti u Srbiji.

“Dečja soba” je prva dečija opera koja je u klasičnoj operskoj formi napisana u Srbiji, a izvedena 20. i 26. februara 1941. godine.

Komponovana je po motivima istoimene kratke priče čuvene Desanke Maksimović (1898-1993) i predstavlja prve korake kompozitorske prakse usmerene na najmlađu publiku u Srbiji, ali i pravi biser opusa Milenka Živkovića kao srpske kulturne baštine.

Upravnik Malog pozorišta “Duško Radović” Aleksandar Nikolić, po vokaciji reditelj koji postavlja na scenu opere, balete, mjuzikle i drame, podsetio je da je zgrada ovog teatra za decu davne 1948. godine imala orkestarsku rupu u izvornoj izgradnji.

Samim tim, još tada je postojala namera da se na sceni postavljaju muzički komadi, opere, operete, jer tako nešto imaju u Beogradu samo Pozorište na Terazijama, Narodno pozorište, kao i Opera i teatar Madlenianum.

Ideja za rekonstrukciju i izvođenje opere za decu je nastala iz projekta “Opera: Past, Present, Perfect”, koji Muzičko opersko teatarska organizacija – MOTO i “Duško Radović” realizuju pod pokroviteljstvom Kreativne Evrope.

Nikolić je naveo da su opere za decu uveliko poznate po svetu, ali da se kod nas ta forma nije primila, i ovo je jedan od koraka ka tome.

Istina, igrale su se opere za decu od V. A. Mocarta u spomenutim teatrima – Madlenianum ili Narodno pozorište, ali sada je pred publikom 12. i 13. novembra originalna, domaća opera.

“Skoro svi komadi pozorišta “Duško Radović” predstavljaju muzički teatar, ili barem teže ka tome, jer imaju songove. Na našem repertoaru moramo ponuditi deci nešto jako uzbudljivo, da budemo jasni, konkretni, vizionarski nastrojeni, što “Dečja soba” svakako jeste”, naveo je upravnik Nikolić i otrkio da nije ovo prvi put da se igra opera za decu u tom teatru, ranije su imali “Derišta” na muziku Filipa Glasa, prema romanu Žana Koktoa, u režiji Bojana Đorđeva.

Dirigent Milan Nedeljković, istaknuti muzičar, kompozitor, pričao je kako je došao na ideju da se ovako zahtevan projekat realizuje.

Rodom iz Valjeva, dirigent nije mogao da zaobiđe duh i značaj Desanke Maksimović, koji se oseća na svakom koraku ovog grada.

Tako je pre 15 godina u biblioteci grada pročitao u nekom starom časopisu o operi “Dečja soba”, istraživao o samom poreklu, kada je izvedena, da bi kasnije u Radio Beogradu pronašao kopiju rukopisa samog dela.

Ubrzo je radio na partiturama, i posvetio se samoj kompoziciji, koja ga je veoma zaintrigirala.

“Priča libreta je veoma zanimljiva, i postavljaju se pitanja u predstavi – kako se danas odnosimo prema deci ili šta možemo da im ponudimo? I sve to na veoma zanimljivu muziku jednog lucidnog i sofisticiranog kompozitora”, naglasio je Nedeljković.

Drago mu je što se nakon 80 godina konačno ponovo realizuje taj zaboravljeni tekst, poučna priča pesnikinje Desanke Maksimović i iskreno se nada da će nakon dva izvođenja na BEMUS-u imati i redovan život na repertoaru pozorišta.

Scenski muzički komad kao opera sastoji se od 18 kraćih muzičko-scenskih slika, koje fragmentarno obrađuju svakodnevne teme iz života jedne porodice, posmatrano iz ugla roditelja i dece sa iskorakom u fantazmagorični svet.

Sadržaj od pola sata trajanja odnosi se na četvoro dece koja žele da promene dosadne, svakodnevne rituale, kao i zahteve roditelja.

Njihova ogromna želja za igrom vodi ih u šumski svet patuljaka i životinja, gde vladaju pesma i igra.

Poznati pozorišni reditelj Boris Liješević pozvan je da bude mentor na ovom projektu mlađim kolegama – Nataliji Stanković i Mateji Đedoviću.

Veoma je zahvalan produkciji MOTO što mu je pružila ovu priliku za saradnju, mada mu je u početku bilo čudno, kako se može postaviti opera za decu, kad je to neistražena forma.

„Ipak, bio mi je praznik za dušu kada sam došao na jednu od prvih proba gde je sve bilo već postavljeno. Zaista će biti divna predstava, kao jedan od načina da vratimo Desanku Maksimović u teatar, i to kroz operu, a neki su je proterivali iz lektire”, zaključio je reditelj mentor Liješević i istakao da će na premijeru voditi i svog sina od tri godine.

Sa tim u vezi, urednik MOTO organizacije – Dragan Stevović je istakao da se predstava obraća svoj deci koja mogu da isprate pola sata opere, tako da ne postoji granica ciljne grupe.

Deca koja pevaju na sceni imaju između 5 i 10 godina, a inače učestvuje oko 50 izvođača – kompanija “Balet Mladih” Instituta za umetničku igru, gde su koreografi Mila Stijak i Ana Bošković, Hor Dečjeg kulturnog centra “Naći svoju zvezdu” dirigenta Snežane Despotović, kao i solisti Muzičke škole “Vojislav Vučković” – klasa prof. Maje Đokić.

Autorska i glumačka ekipa je veoma zadovoljna što je BEMUS prepoznao značaj i kvalitet ovog projekta da ga uvrsti u zvaničan program za kraj festivala, i nada se da će ubuduće taj festival imati u svojoj selekciji i redovne projekte za najmlađe.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.