U trendu

Opera Služavka gospodarica u Beogradu i Šapcu

BEOGRAD – Opera „Služavka gospodarica“ kompozitora Đovanija Batiste Pergolezija (1710-1736) biće izvedena 4. decembra (20:00) u Kolarčevoj zadužbini u Beogradu i 27. decembra u Šabačkom pozorištu, čime se privodi kraju projekat „Young at Opera“, najavljeno je danas iz Kolarca.

Kako je saopšteno, Vladan Đurković režirao je operu u kojoj Sara Ristić igra Serpinu, Andrija Sekulić Uberta, a Uroš Milojević i Jovan Živković Vesponea, dok ih prati klaviristkinja Valentina Kostandinović. Dizajn svetala i scenografiju potpisuje Magdalena Vlajić, dok je soliste priremala Dragana Radaković.

„Kroz projekat ‘Young at Opera’ prošlo je 65 mladih umetnika iz Bugarske, Crne Gore i Srbije, operskih pevača, glumaca, pijanista, instrumentalista, reditelja, scenografa i kostimografa te je ispunjena misija: pružiti scensko iskustvo i priliku za profesionalno usavršavanje mladim operskim talentima“, saopštila je fondacija Operosa.

Kako je navedeno, projekat je počeo produkcijom „Služavke gospodarice“ kompozitora Đovanija Paizijela (1740-1816), koja je igrana 2018. godine, dok je 2019. godinu obeležila premijera opere “Džumbus” kompozitorke Milice Ilić na tekst Jovana Stamatovića Karića, u odvojenim režijama Natalije Stanković i Patrika Lazića.

Pauza 2020. godine prekinuta je serijom koncerata u okviru letnjeg „Operosa“ festivala i završava se ovog decembra Pergolezijevom “Služavkom gospodaricom” što je ujedno i kraj projekta. „Young at Opera“ je projektno partnerstvo fondacije Operosa, Kolarčeve zadužbine i Opštine Herceg Novi, uz podršku Evropske unije kroz program Kreativna Evropa.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar