Opera SNP predstavlja “Novogodišnje priče” onlajn

NOVI SAD – Opera Srpskog narodnog pozorišta (SNP) iz Novog Sada obeležiće Novogodišnje praznike uz smotru “Operske novogodišnje priče” koja će biti izvedena uživo i emitovana onlajn poslednje nedelje decembra, saopšteno je iz SNP-a.

Ta finalna nedelja aktuelne 2020. godine krenuće koncertom iz serije koju već poznaje redovna operska publika – “Priče na zadatu temu: Krcko Oraščić”.

Zapravo, istoimena svita iz ove opere Petra Iljiča Čajkovskog bila je popularnija od baleta na samom početku, i ta kompozicija je sinonim za Božićne i Novogodišnje praznike.

Operska novogodišnja nedelja nastavlja se predstavom “Ko je ubio Dženis Džoplin?”, u kooprodukciji SNP i OPENS, kao i Verdijevom operom “Travijata”.

Na ulazu u 2021. kao godinu jubileja u kojoj se obeležava 120 godina od smrti velikog kompozitora, Opera SNP-a izvešće upravo „Travijatu“, kojom je ujedno 1947. godine zvanično i formalno osnovana Opera kao zasebna umetnička jedinica ovog pozorišta.

Pred samu završnicu, publiku očekuje i Božićni koncert – neke od najpoznatijih Božićnih i Novogodišnjih pesama imaju zanimljive priče iza kulisa i dugu istoriju.

Orkestar Opere SNP, solisti i gosti – Dušan Svilar, Nevena Reljin, Tatjana Savatić, izvešće najpoznatije praznične numere u aranžmanu i pod dirigentskom palicom Fedora Vrtačnika, popularnog i po velikom hit spektaklu “Rock opera”.

Za sam kraj, sa više lokacija u gradu, uživo, u isto vreme, orkestar, hor i solisti opere izvešće čuvenu opersku ariju “Nešun dorma”, uz poruku: “Pobedićemo!”.

Jedinstveni i do sada nikada realizovan u svetu muzički performans, tokom koga različite grupe umetnika, sa više lokacija u gradu na isti znak i u isto vreme izvode jednu ariju, poklon je Opere SNP u Novom Sadu i poruka optimizma za godinu koja predstoji.

Tekuća 2020. godina zauvek će ostati upisana u istoriji kao godina ekonomskog, političkog, životnog i kulturnog preloma.

Primera radi, prvi put u gotovo 140 godina istorije Metropoliten opera otkazala je celu sezonu. Gotovo na izdisaju su velike operske kuće u Italiji i Britaniji, zato ova godina izgleda kao godina koju ne treba slaviti.

Ipak, čitav operski opus sastavljen je od velikih tragedija, ljubavi i vere koje su te tragedije prevazišle, i tako operu čine priče koje pokreću na velika dela.

„Odlučili smo da je sav sadržaj besplatan, jer epidemiološka situacija, sva je prilika, neće dozvoliti publiku u salama, te iż tog razloga ostajemo verni platformi koju smo već koristili i koja se odlično pokazala”, kaže direktor Opere SNP Aleksandar Stankov.

“Kada smo u novembru na taj način održali koncert bilo nam je dozvoljeno da se 100 ljudi nađe u publici, ali nas je desetostruko više gledalo preko online platformę na kojoj nastavljamo sada da prenosimo i novogodišnji program”, objasnio je Stankov.

Tako će Opera sav taj program izvoditi uživo, ali će imati i online prenos na sajtu www.operasrpskonarodnopozoriste.studio.20.rs .

Pre i posle koncerata publiku očekuju razgovori sa umetnicima koji nastupaju, filmovi o procesu nastajanja programa, kao i mali pogled na „život iza kulisa”.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.