U trendu

Organizacija „Moto“ raspisuje audiciju za orkestar

BEOGRAD – Muzičko-opersko-teatarska organizacija „Moto“ raspisala je audiciju za orkestar u okviru projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ koja će biti održana 11. i 12. septembra u Malom pozorištu „Duško Radović“ u Beogradu, saopštila je danas organizacija događaja.

Rok za prijavu traje do 10. septembra, a mogućnost učešća imaju učenici i studenti muzičkih škola i fakulteta koji sviraju violinu, violu, klarinet, obou, fagot i trubu.

Za prijavu je potrebno poslati kratku biografiju i fotografiju na i-mejl adresu „Moto-a“, a potrebno je i da svi zainteresovani kandidati pripreme prvi stav koncert ili komad po izboru u trajanju od 5 do 10 minuta.

Kandidati su dužni da sami obezbede korepetitora ukoliko im je on potreban.
Polaznici projekta „Opera: Past, Present, Perfect!“ će pod dirigentskom palicom Milana Nedeljkovića izvesti operu „Dečija soba“ kompozitora Milenka Živkovića, rađenu po tekstu Desanke Maksimović, koju “Moto“ priprema u saradnji sa Malim pozorištem „Duško Radović“.

Ovo delo predstavlja prvu dečiju operu u klašicnoj formi ovog žanra napisanu u Srbiji – izvedena je samo jednom, 20. februara 1941. godine.

„Ovo jedinstveno delo, rad dvoje velikana srpske umetnosti, pokazatelj je naprednog mišljenja i stepena razvoja srpske umetničke scene, koja je u prvoj polovini 20. veka išla u korak sa najsavremenijim umetničkim strujanjima u Evropi. Sa ponosom ističemo da smo zaboravljenu partituru rekonstruisali i da ovo delo vraćamo na scenu u novembru 2021. godine“, navode organizatori.

Po njihovim rečima, izvođači koji budu izabrani na audiciji će imati prilike da stiču iskustvo u radu operskog orkestra i sarađuju sa profesionalnim orkestarskim umetnicima koji će biti njihovi mentori i kolege u orkestru.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.