U trendu

Originalna muzika uskoro deo postavki Muzeju nauke i tehnike

BEOGRAD – Centar za primenjenu muziku, uz podršku Muzeja nauke i tehnike i Zavoda za proučavanje kulturnog razvitka, pokrenuo je pilot projekat istraživanja upotrebe originalne primenjene muzike u muzejima i galerijama, i njen uticaj na posetioce, saopštili su danas organizatori.

Predsednik Centra za primenjenu muziku Aleksandar Vl. Marković na konferenciji za novinare najavio je da će u okviru projekta od početka oktobra, pa naredna dva meseca, originalna primenjena muzika pratiti tri stalne postavke Muzeja nauke i tehnike.

Za projekat „Primenjena muzika za muzeje: Slučaj Muzeja nauke i tehnike u Beogradu“ kao kompozitori angažovani su Marković, Miša Cvijović i Dušan Đrođević, a rezultati puštanja njihove muzike biće analizirani i predstavljeni do kraja godine.

„Zašto je istraživanje jedinstveno? Zato što se prvi put u svetu istražuje uticaj originalno komponovane muzike za postavku jednog muzeja na posetioce. Kako se osećaju, da li se duže zadržavaju, da li bolje memorišu…“, istakao je Marković.

Prema njegovim rečima, muzika mora odgovarati temi i sadržaju eksponata i muzeja, uz zadatak da poveže „posetioca, eksponat i prostor u jednu ambijentalnu sinestezijsku celinu“.

Projekat će biti realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Srbije.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar