U trendu

Osam takmičarskih predstava na 68. Sterijinom pozorju

NOVI SAD – Ovogodišnje Sterijino pozorje biće održano od 26.maja do 3. juna u Srpskom narodnom pozorištu pod sloganom „Čovečnost-Usponi i sunovrati“, a u takmičarskom delu programa biće izvedeno osam predstava.

Takmičiće se popera „Deca“, u 17 pesama na muziku Irene Popovic koja potpisuje i režiju, prema romanu Milene Marković, „Gospođica“ Ive Andrića u izvođenju Narodnog pozorišta Republike Srpske u režiji Đurđe Tešić, „Noćna frajla“ Narodnog pozorišta iz Niša, pisca Aleksandra Popovića, a u režiji Branislava Mićunovića, „Pokojnik“ Branislava Nušića u režiji Egona Savina, a u izvođenju Crnogorskog narodnog pozorišta Podgorica.

U takmičarskom programu učestvovaće „Uspavanka za Aleksiju Rajčić“ pisca Đorđa Kosića u režiji Juga Đorđevića a u izvođenju Narodnog pozorišta iz Beograda, „Yankee Rose“, pisca Slobodana Obradovića u režiji Miloša Lolića u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta, „Što na podu spavaš“ Darka Cvijetića u režiji Kokana Mladenovića u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta, „52 herca“, Tijane Grumić, u režiji Mojce Madon, u izvođenju Slovenskog narodnog gledališča iz Nove Gorice.

Milivoje Mlađenović koji već treću godinu za redom selektor Sterijinog pozorja kaže da nas očekuje raskošno pozorje.

„Osim snage dramske reči na kojoj je izgrađena pozorišna tvorevina, videćemo i vizuelnu snagu predstava. Očekuje nas raskošs i kada je u pitanju muzika i kada je u pitanju opšti vizuelni deo. Gledaćemo jedno bogato Sterijino pozorje sa najznačajnijim delima naših savremenika i sa našim klasicima“, rekao je Mlađenović.

Glavni kriterijum da se baš ovih osam predstava nađe u takmičarskom delu pozorja je estetska vrednost, kaže selektor 68. Sterijinog pozorja.

„Nije bilo robovanja nikakvom konceptu, nikakvoj ideji sa predumišljajem koja bi možda trebalo da artikuliše to što se sa pozornice mora važno poručiti publici i stručnoj javnosti, nego je merilo bilo vrhunski kriterijum, a onda su paralelno mogle doći neke druge vrednosti koje su uvek i samo pozorišne“, rekao je Mlađenović.

Predstava koja će biti odigrana u čast nagrađenih je „Slika nepoznatog“, prema romanu „Izložba“ Miodraga Kajteza i dramatizaciji Đorđa Milosavljevića u režiji Nikole Zavišića.

Izvodi ga Narodno pozorište „Toša Jovanović“ iz Zrenjanina u saradnji sa Sterijinim pozorjem.

U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ biće izvedene tri predstave.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.