„Osamnaest mačaka i limar Herman Brum“ 23. aprila u SNP

NOVI SAD – Posle nekoliko odlaganja, premijera nove predstave “Osamnaest mačaka i limar Herman Brum” Miloša Nikolića u režiji Ivana Cerovića biće održana 23. aprila na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta (SNP).
Ovaj laki komad o smešnom i gnusnom dramaturški je obradio Božidar Knežević, nedavno saradnik i na predstavi „Deobe“ u koprodukciji SNP, NP Niš i NP Priština, dok u najnovijem scenskom delu igraju Nebojša Savić, Sanja Mikitišin i Ljubiša Milišić.

Radnja predstave smeštena je u Nemačku, u 1999. godinu, kada limar Herman Brum poziva u goste filmskog snimatelja Gerharda Kesela da bi ga profesionalno angažovao.
Prima ga u dvorištu svoje kuće, koje je zatvoreno sa svih strana i uz pomoć Eve Šulc, počinje zavereničku igru.
Reditelj Ivan Cerović kaže da je odmah video da se radi o odličnom, višeslojnom dramskom tekstu.
“Jednostavno i zanatski dobro napisan, komad je odmah u meni probudio ideju za transponovanje ove priče na scenu. Tekst sadrži teme kao što su zločin, kazna, savest, pristajanje i nepristajanje na zločin, podela odgovornosti, i glavna od svih tema koja objedinjuje sve ove je ogled o mračnoj strani ljudske prirode koja je i osnovna ideja ove predstave“, objašnjava Cerović.
“Kao u najpoznatijoj sceni dramske literature – ‘mišolovka’, Šekspirovog ‘Hamleta’, sve vreme se igra igra između glavnih likova koja na kraju treba da dovede do prepoznavanja sopstvenih grehova glavnog aktera koji gleda i učestvuje u svemu tome”, zaključio je reditelj.

Protagonisti ovog komada su limar Herman Brum (Nebojša Savić), Eva Šulc (Sanja Mikitišin) i Gerhard Kesel (Ljubiša Milišić) i oni se potpuno ili delimično baziraju na stvarnim ljudima koji su učestvovali u događajima iz Drugog svetskog rata.

Herman Brum je zaista postojao i obesio je 18 ljudi u Pančevu, dok je Gerhard Kesel “iskombinovan” od jednog vojnog snimatelja i vojnog fotografa Vermahta.
Jedino je Eva Šulc izmišljena ličnost, ali je njen brat, koji se pominje u komadu, zaista postojao.
Kako kaže glumica Sanja Mikitišin, ovo je priča o priznavanju i prihvatanju sopstvene krivice ili odbijanju da se ona prihvati.

“Krivac nije samo egzekutor – dželat, već i svedok koji mirno gleda izvršenje zlodela ili se pravi da se ono nije desilo, ćuti i ne reaguje na nepravdu. Dovodi se u pitanje svačija krivica i moralna čistota svakog od nas, posebno u ekstremnim vremenima kao sto su ratovi. Tad izlaze na videlo one istinske ljudske osobine”, primetila je glumica.

“Ovde je, na crnohumorni, trilersko – hororski način, sa elementima linčovske začudnosti, ispričana priča o ljudima i njihovim ulogama u ekstremnim momentima njihovih života, koji će usmeriti njihov dalji životni put i njihove odluke i sudbine”, analizira Mikitišin.

“Svi likovi su na sudbinski način povezani i svaki njihov potez ima domino efekat na druge. Dželat- zatvorenik-tužilac, svedok- krivac, žrtva- sudija, i u toku komada oni upravo na taj način menjaju uloge”, zaključila je umetnica, kao Eva Šulc u novom delu.
SNP vredno radi paralelno i na još dva komada – klasik ruske književnosti “Višnjik” Antona Pavloviča Čehova režira glumac i reditelj Radoslav Rale Milenković, dok će svoju adaptaciju romana “Golmanov strah od penala” Petera Handkea, postaviti Ana Đorđević.

Obe premijere su planirane tokom maja meseca, ako uslovi oko pandemije to dozvole.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.