U trendu

Oskar Martinez: „Zvanicna konkurencija“ je crna komedija

BEOGRAD – Argentinski glumac Oskar Martinez (72) virtuelno putem Zoom platforme bio je danas, gost 50. FEST-a, povodom premijere španskog filma „Zvanična konkurencija“ (2021), koja će biti na repertoaru sutra u programu „Gala“.

Poznati dramski umetnik odmah na početku razgovora je istakao da mu je iskreno žao što nije mogao da prisustvuje uživo promociji filma, ali mnogi razni problemi su ga u tome sprečili, kao što je trenutna politička situacija na relaciji Rusija-Ukrajina.

Španska komedija „Zvanična konkurencija“ rediteljskog tandema iz Argentine – Gaston Dupra i Marijano Kon, gde glavne uloge tumače Penelope Kruz i Antonio Banderas, imaće čak 8 projekcija na FEST-u: sutra, 1. marta u bioskopima Cineplexx Galerija Belgrade i Cineplexx Ušće (dve sale), 2. marta – takođe Cineplexx Galerija (dve sale), Kombank Dvorana, DKC, i 3. marta – Fontana.

Film je prikazivan tokom 2021. godine na festivalima u Veneciji (Italija), Torontu i Vankuveru (Kanada), San Sebastijanu (Španija), Cirihu (Švajcarska), a tokom 2022. u Geteborgu (Švedska).

Oskar Martínez nije samo glumac, već i autor, pozorišni reditelj, i prisutan je na malom i velikom ekranu od 1970. godine.

Ima osvojene nagrade za film, ali i teatar, i pamti se osvojena nagrada “Volpi” za najboljeg glumca na 73. Venecijanskom festivalu u filmu “Počasni građanin” (2016), komedija drama istog režiserskog tandema Gaston Dupra – Marijano Kon.

Poznati su mu i filmovi – omnibus “Divlje priče” (2014), “Paulina” (2015), “Nerazdvojni” (2016), “Toc Toc” (2017), “Pukotina u zidu” (2018), “Bliska krv” (2019), “Živi dvaput, voli jednom” (2019).
„Naš novi film nije toliko kritika holivudske industrije ili uopšte komercijalnig filma, nije ni satira, već se nalazi u specifičnom žanru, a to je crna komedija. Zanimljivo je što scenario predstavlja temu o filmu, gde je fokus na tome kako se priprema jedan film, ali se zapravo nigde ne vidi samo snimanje“, objasnio je Martinez.

Radnja filma „Zvanična konkurencija“ prati biznismena koji odlučuje da finansira produkciju nekog filma kojim bi ostavio trag u društvu.

Milijarder angažuje samo najbolje, gde spada rediteljka Lola Kuevas i dva slavna glumca, obojica izuzetno talentovani, ali sa ogromnim egom: holivudski glumac Feliks River i radikalni pozorišni glumac Ivan Tores.

Obojica su legende, ali ne i najbolji prijatelji i tako kroz niz ekscentričnih izazova koje postavlja Lola, Feliks i Ivan moraju da se suoče jedan sa drugim i sa sopstvenim nasleđem.

„U filmu se ogleda specifičan rad te režiserke, koja je čak i veoma perverzna, dosta ponižava glumce, a na sve to, ta dva glavna glumca se ne vole. Ona pak koristi tu mržnju među njima, misleći da će film time biti još više zanimljiv i onda podstiče njihov sukob“, primetio je onlajn gost 50. FEST-a.

Argentinski reditelji Gaston Dupra (53) i Marijano Kon (47) su kreativni tandem koji rade zajedno skoro tri decenije i imaju za sobom 10 dugometražnih igranih filmova kao što su – “The Man Next Door” (2009), “Počasni građanin” (2016), “Moje remek delo” (2018), “4×4” (2019), a snimali su i dokumentarce.

Na međunarodnim filmskim festivalima osvojili su više od 30 nagrada.

„Meni uvek deluje kao da radim sa jednim, a ne sa dva režisera. Već imamo iskustva od ranije na zajedničkim filmovima. Penelopi Kruz je to bilo neobično i strano da radi sa dvojicom, ipak to ranije nije radila. Oni su odlično podelili uloge, jedan se bavi glumačkim interpretacijama, dakle upućen je samo na nas, dok drugi realizuje sve tehničke aspekte, kamera, kadriranje. Savršeno sarađuju, ne mešaju se jedan drugom u svoje segmente“, otkrivao je glumac iz Buenos Ajresa, proces rada na filmu.

Crna komedija „Zvanična konkurencija“ snimana je u dve etape tokom izbijanja pandemije: prvi kadrovi su krenuli u februaru 2020, da bi tri nedelje kasnije bilo sve obustavljeno, u martu, prema rečima Martineza.

Onda je nastao lockdown, sve je bilo zatvoreno punih 6 meseci.

Tek u septembru 2020. su nastavili snimanje sa svim strogim pravilima pandemije.
„Taj period od pola godine dosta nas je udaljio, međutim, prvog dana snimanja te druge etape, desilo se neko ćudo. Imali smo svi utisak kao da smo rad prekinuli prethodnog dana, a ne 6 meseci ranije. U samom filmu se i ne vidi nikakva razlika šta je snimljeno pre i posle. Baš je nedavno Antonio Banderas izjavio da ne može nikako uvideti koje delove smo snimali na početku“, rekao je argentinski glumac.

Martinez je približio sebe kroz lik svog junaka Ivana Toresa, jer i on pripada toj školi više pozorišne glume, a ne holivudskog stila kakav ima lik kog tumači Banderas.

„Moj Ivan je dosta sujetan, nadmen, drži se dosta rigidno i čvrsto svojih stavova i načela, i ne slažem se sa tim, kao ni sa njegovom strogoćom koju plasira“, ukazao je Martinez na suštinu razlike između njega i junaka u filmu.

Takođe je podvukao da, iako je često igrao u bogatoj filmografiji u crnim komedijama, to mu nije omiljeni žanr.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar