U trendu

Osmi „Novi tvrđava teatar“ od 3. do 8. septembra

NOVI SAD – Osmo izdanje ambijentalnog pozorišnog festivala „Novi tvrđava teatar“ pod sloganom „Pozorište vidi i u mraku“ biće održano od 3. do 8. septembra, u Vili Stanković u Čortanovcima, najavljeno je danas u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.

Umetnička direktorka i selektorka festivala, istaknuta rediteljka i dramaturškinja Vida Ognjenović je predstavila ovogodišnji repertoar, na kome se nalazi pet predstava pozorišta iz zemlje i iz regiona.

„Želela sam da selektovane predstave u centar stavljaju čoveka, njegovu sudbinu, sreću i nesreću, njegov profil i njegov humani nastup prema svetu. Nadamo se da ćemo vas ovakvim repertoarom uveriti da postoji takvo pozorište – postoji zato što je teatarska umetnost, inače, svemoćna. Zato što pozorište vidi i u mraku“, istakla je o ovogodišnjoj selekciji Vida Ognjenović.

Festival će 3. septembra otvoriti premijerno izvođenje komada „Život se sa mnom mnogo poigrao“ kao festivalska produkcija, o čemu su govorili poznati reditelj Dino Mustafić i glumci iz predstave: Gordana Đurđević Dimić, Annamaria Serda, Sanja Ristić Krajnov, Nataša Stanišić, Jugoslav Krajnov, Miloš Đurović, Zoltan Molnar, Marija Medenica i Milo Lekić.

Drama će se igrati i na zatvaranju festivala 8. septembra.

Samostalna istraživačka produkcija grupe glumaca iz Novog Sada sa delom „Ostajem ostati“ u režiji Gabriele Crnković biće izvedena 4. septembra, a dan kasnije – „Jugoslavija, moja dežela“ reditelja Marka Misirače, u koprodukciji Gledališča Koper (Slovenija) i Pozorišta Prijedor (Republika srpska, BiH).

Za 6. septembar je zakazano izvođenje naslova „Nesrećni“, prema postavci Ištvana Albua, iz Pozorišta „Figura Studio“ (Rumunija), a onda sledi 07.09. – tragikomedija „Berači snova“ prema režiji Božidara Đurovića, Zvezdara teatra iz Beograda.

Sve predstave u Čortanovcima koje počinju u 20 časova publika će moći da pogleda i putem organizovanog prevoza svake večeri trajanja festivala iz Novog Sada i Beograda.

Autobus iz Novog Sada polaziće sa autobuske okretnice u centru, kod Hotela Centar u 19 časova, a prevoz iz Beograda kretaće sa stajališta kod Pete beogradske gimnazije u 18:30h, naglasili su na konferenciji.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar