U trendu

Osnivačima trupe „Peeping Tim“ nagrada „Jovan Ćirilov – za korak dalje“

BEOGRAD – Čuveni svetski koreografi Gabrijela Karizo i Frank Šartije, osnivači istaknute trupe “Peeping Tom”, prema odluci stručnog žirija, dobitnici su Nagrade “Jovan Ćirilov – za korak dalje” u okviru 18. izdanja Beogradskog festivala igre (BFI), saopštila je direkcija ovog međunarodnog festivala.

Nagrada se dodeljuje za projekat – diptih “Vrata koja nedostaju” i “Napuštena soba”, koji je trupa “Peeping Tom” izvela 9. i 10. aprila ove godine u Operi i teatru Madlenianum u Zemunu.

“Karizo i Šartje ne kreiraju samo vrhunski teatar igre, već stvaraju jedinstveno, neponovljivo pozorišno iskustvo. U filmskom maniru, njihovi komadi nude blještav doživljaj , istovremeno dodirujući najdublje strahove i pretvarajući putovanje u halucinaciju”, naveo je žiri u obrazloženju.

Naveli su i da ono ono što čini rukopis dvoje laureata nagrade “Jovan Ćirilov” veoma posebnim jesu „čudesne slike koje se ređaju u živoj, virtuoznoj montaži, uz precizan osećaj za scensko vreme i visok nivo estetskog savršenstva“.

“U snažnoj sinergiji Karizova i Šartije su izgradili jednu od najautentičnijih umetničkih trupa današnjice, čije se predstave iščekuju i percipiraju kao redak umetnički događaj”, zaključio je žiri.

Uručenje nagrade „Jovan Ćirilov – za korak dalje“ planirano je u okviru 19. izdanja Beogradskog festivala igre.

Prethodni laureati ove nagrade su Jirži Kilijan, Šaron Ejal, Dimitris Papajoanu, Mari Šuinar i Jakopo Godani.

Osnivač, direktor i selektor festivala Aja Jung je objasnila da je odlučeno da nagradu “Jovan Ćirilov” ponesu koreografi trupe “Peeping Tom”, iako još nije završeno 18. izdanje festivala, a razlog je što su preostala dva koreografa aktuelne edicije već dobila ovu prestižnu nagradu.

Tako će se Šaron Ejal predstaviti svojim projektom “Lanac duše” 12. oktobra na velikoj sceni JDP-a, dok će navedeni takođe dobitnik nagrade – Jakopo Godani gostovati 4. i 5. decembra u Madlenianumu sa svojom trupom “Drezden – Frankfurt kompanija igre” i komadom “Alter Ego”.

Gabrijela Karizo, rodom iz Argentine, počela je da se bavi igrom već u 10. godini, a već do svoje 12. je igrala i ostvarila prve koreografije na Baletskom univerzitetu Kordobe.

Preselila se zatim u Brisel da radi sa umetnicom Karolin Markade i narednih godina bila je angažovana na različitim projektima u Briselu i Parizu.

Od 1995. godine sarađivala je sa Alenom Platelom na predstavama „Tuga kao saveznik”, „Komadi Baha”, kao i operi “Vuk”.

Zajedno sa kolegom Frankom Šartijeom 2000. godine osnovala je igračku trupu “Peeping Tom” gde nastaju nagrađivane predstave „Karavana” i „Uzaludni život”.

U periodu od 2002. do 2007. godine laureatkinja je stvorila čuvenu trilogiju „Bašta“, „Salon“ i „Suteren“, a kasnije i produkcije „Ulica Vanderbranden br. 32 “ (2009) i „Izdaje se“ (2011), koje su gostovale i na BFI.

“Peeping Tom” je sarađivao sa Holandskim teatrom igre, a od 2016. Karizova je započela rad na trilogiji o porodici, koju čine komadi „Majka“, „Otac“ i „Dete“.

Rođen u Francuskoj, koreograf Frank Šartije je počeo da se bavi igrom u 11. godini, a do 1986. je učio balet u Centru za igru “Rozele Hajtauer” u Kanu.

Već sa 19 godina pridružio se “Baletu XX veka” poznatog igrača i koreografa Morisa Bežara (1927-2007) u Briselu, a kasnije se preselio u Švajcarsku.

Sarađivao je sa trupom “Rosas”, otkrio grupu “Needcompany”, kao i čitavu flamansku umetničku scenu. Zajedno sa Alenom Platelom kreirao je predstavu „Komadi Baha”, a sa komadom „Otac” trupa razvija drugu po redu trilogiju, inspirisanu članovima porodice.

U saradnji sa Holandskim teatrom igre, nakon predstave„Vrata koja nedostaju” Gabrijele Karizo, u njegovoj režiji je nastala „Napuštena soba” – upravo dve najbolje predstave na 18. BFI.

Stanje ljudi je srž umetničkog pravca trupe “Peeping Tom”, a njihove predstave se bave paralelnim svetovima, isprekidanim univerzumom u kome je poremećena uobičajena logika vremena, prostora i atmosfere.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.