U trendu

Otkriće „mini-Neptuna“ može da ubrza potragu za životom

LONDON – Otkriće „mini-Neptuna“, nove klase planeta prekrivenih okeanima van Sunčevog sistema, moglo bi da ubrza potragu za vanzemaljskim oblicima života.

U potrazi za životom van Sunčevog sistema naučnici su dosad tražili planete slične veličine, mase, temperature i atmosfere kao Zemlja, ali astronomi sa univerziteta u Kembridžu veruju da novootrkivene naseljive planete poput „mini-Neptuna“, nude veće šanse za pronalaženje vanzemaljskog života, a ujedno su brojnije i lakše za osmatranje, preneo je danas „Independent“.

Prema sutdiji, koja je objavljena u „Astrofizičkom žurnalu“, takozvane „hajsean“ planete su tople, prekrivene okeanima sa atmosferom punom hidrogena, što povećava šanse za pronalazak života van solarnog sistema u naredne dve do tri godine.

„‘Hajsean’ planete otvaraju čitav niz mogućnosti u našoj potrazi za životom van Zemlje“, rekao je Niku Madhusen sa Instituta za astronomiju pri Kembridžu, koji je vodio studiju.

Ove planete, dodaju istraživači, često se nazvaju „super-Zemljama“ ili „mini-Neptunima“ i oko 2,6 puta su veće od Zemlje, a temperature u atmosferi dostižu blizu 200 stepeni.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.