U trendu

Otkriven autoportet Van Goga iza jedne od njegovih slika

LONDON – Autoportret holandskog postimpresionističkog umetnika Vinsenta van Goga otkriven je skriven iza jedne od njegovih slika.

Nacionalne galerije Škotske saopštile su danas da su konzervatori došli do otkrića, za koje se veruje da je prvo u jednoj instituciji u Velikoj Britaniji, tokom rendgenskog pregleda Van Gogovog umetničkog dela iz 1885. godine „Glava seljanke“, koju su pripremali da pokažu na predstojećoj izložbi, preneo je Rojters.

Na rendgenskom snimku se vidi „muškarac sa bradom, sa šeširom sa obodom labavo vezanim maramom oko vrata. On fiksira posmatrača intenzivnim pogledom, desna strana lica je u senci i jasno je vidljivo levo uho“.

Slika je skrivena iza kartona i slojeva lepka.

„Kada smo prvi put videli rendgenski snimak, naravno, bili smo veoma uzbuđeni“, rekla je viši konzervator Lesli Stivenson u video snimku koji su podelile Nacionalne galerije Škotske.

„Ovako veliko otkriće se dešava jednom, dvaput u životu konzervatora…Imati sliku, do koje je teško doći, nešto je veoma, veoma posebno“, istakla je ona.

Poznato je da je Van Gog često ponovo koristio svoja platna, radeći i na njihovoj poleđini.

Nacionalne galerije Škotske su saopštile da njeni stručnjaci pokušvaju da nađu način kako da uklone lepak i karton koji pokrivaju autoportret, a da ne oštete „Glavu seljanke“.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar