U trendu

Otkriven Spomenik književniku Borislavu Pekiću na Cvetnom trgu

Na Cvetnom trgu u Beogradu danas je otkriven Spomenik književniku Borislavu Pekiću (1930-1992) a premijer Aleksandar Vučić ocenio je tom prilikom da je Pekić svojim impresivnim umetničkim opusom zadužio Srbiju.
Vučić je na svečanosti otkrivanja biste kazao da je Pekić bio učitelj demokratije i da je Srbiju voleo mnogo više nego što je ona njega volela.

„Za njega na neki način, Srbija nikad nije bila kriva nego mi sami. Zato je ovo spomenik sa namenom i ovde treba da izgovorimo da idemo u Evropu sa našom dušom i korenima, da gledamo pravo i da idemo pravo“, naveo je premijer.

Prema njegovim rečima, Srbija i Beograd se podizanjem spomenika delimično odužuju Pekiću.

„Ako kažem da danas delimično vraćamo dug Pekiću, biću u pravu ali ću se ogrešiti o Boru koji je mislio da mu niko nije dužan u njegovoj borbi za demokratsku Srbiju“, rekao je Vučić dodavši da je Pekić uvek govorio da „treba ljubiti zemlju dece svoje, a ne dedova svojih“.

Supruga književnika i predsednica Fondacije „Borislav Pekić“, Ljiljana Pekić kazala je da je velika čast što spomenik krasi „novi i moderni Cvetni trg“.

„Moral je životni kredo koga se Borislav uvek držao a moralna odgovornost bila je njegov život i rad“, rekla je Pekić.b

Dobitnik NIN-ove nagrade za 2015. godinu Dragan Velikić ocenio je da Beograd, za sve vreme svog postojanja, nigde nije toliko prisutan kao u književnim delima Borislava Pekića.

„Niko nije poznavao beogradske ulice kao junaci Pekićevih dela. Nadam se da će ovo obeležje služiti kao spomen nepokolebljivoj individualnosti“, dodao je Velikić.

Borislav Pekić je jedan od najznačajnijih srpskih književnika 20. veka, romansijer, dramski pisac, filmski scenarista i akademik. Bio je dopisni član SANU od 1985. godine, potpredsednik PEN-a i član Krunskog saveta.

Njegova najpoznatija dela su „Zlatno runo“, „Vreme čuda“, „Godine koje su pojeli skakavci“, „Besnilo“, „Hodočašće Arsenija Njegovana“ za koje je dobio NIN-ovu ndu 1970. godine.

Pekić je 1989. godine, sa još dvanaest intelektualaca, obnovio rad Demokratske stranke a 1990. godine, postao je član Glavnog odbora DS-a.

Bio je kandidat te partije za narodnog poslanika u Skupštini Srbije u beogradskoj opštini Rakovica na izborima 1991. godine, na kojima je izgubio od protivkandidata Vojislava Šešelja.

Odluka o podizanju spomenika Pekiću doneta je na inicijativu njegove porodice, a spomenik je podignut sredstvima Fondacije „Borislav Pekić“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar